BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas robbanás a kriptopénzek piacán

Elképesztő ütemben bővül a virtuális fizetőeszközök piaca. Négy éve nyolc, tavaly év végén 69, idén augusztus utolsó hetében 392 olyan kriptopénz volt, amely piaci kapitalizációja meghaladta az egymillió dollárt. A teljes piaci méret négy év alatt több mint százszorosára, az év első 8 hónapját nézve 15-szörösére ugrott.

Most mindenki kriptopénzt indít az Initial Coin Offering (ICO) mechanizmus révén. Az elmúlt 12 hónapban 46 millió dollárral emelkedett az egymillió dollár fölötti kapitalizációval rendelkező virtuális pénzek állománya – áll a Visual Capitalistnak a CoinMarketCap adatai alapján készült összefoglalójában. A robbanást az új pénzek megjelenése táplálja, a Bitcoin, amelynek piaci részesedése 2013-ban és 2014-ben még jócskán 90 százalék fölött volt, de még tavaly év végén is épphogy alulról súrolta a 80 százalékot, augusztus végére 45,2 százalékra süllyedt.

A forró helyzet mágnesként vonzza a piaci szereplőket, az ICO-n keresztüli pénzgyűjtés, úgy tűnik, hatékonyabb, mint az angyalbefektetések vagy a kockázatitőke-finanszírozás. Erre utal legalábbis az a tény, hogy az idén a nyári hónapokban az ICO-n keresztül létrehozott új pénzek kapitalizációja már jócskán meghaladta az ugyanebben az időszakban realizálódott angyal- és kockázatitőke-befektetések értékét. A trend egy új milliomosi réteg kialakulását is jelenti a portál összefoglalója szerint, akik újonnan létrehozott vagyonukat kriptográfiai projektekbe fektetik, ami tovább erősíti az ökoszisztémát, ez pedig a piac további erősödését okozhatja.

Ez azonban az éremnek csak az egyik oldala. Az összefoglaló arra is felhívja a figyelmet, hogy ahol ilyen hatalmas árazási és spekulációs hullámok vannak, ott általában két másik játékos is megjelenik az asztalnál: a csalók és a hatóságok. A piac változékonysága a visszaéléseknek is kiváló táptalaja (ahogy arra az elmúlt hónapokban volt is példa). Kockázati tényezőként kell figyelembe venni továbbá a szabályozás bizonytalanságát, illetve annak hiányát is. Az elmúlt hetekben az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC aggodalmát fejezte ki az ICO-rendszerekkel kapcsolatosan, a kanadai hatóságok pedig egyértelművé is tették, hogy indokoltnak tartják a legtöbb kriptopénz szabályozását.

A virtuális pénzek kapitalizációja augusztus végén már elérte a 177 milliárd dollárt. Egyre égetőbbé válik válaszolni a felmerülő kérdésekre, nevezetesen, hogy a csalások milyen kockázatokat tartalmaznak, illetve egyes szabályozási lépések milyen zavarokat okozhatnak a piacon – áll az összefoglalóban. (Csak összehasonlításként, az öt legnagyobb amerikai technológiai vállalat – az Apple, a Google anyavállalata, az Alphabet, a Microsoft, az Amazon és a Facebook összesített piaci kapitalizációja nagyjából 3 ezermilliárd dollár, ami az 500 amerikai tőzsdén forgó legnagyobb cég mozgását követő S&P 500 index teljes piaci kapitalizációjának valamivel több, mint 10 százaléka.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.