Magyar gazdaság

Állami cégeket ellenőrzött az ÁSZ, javaslatokat tett

Az Állami Számvevőszék az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 2013-2015. közötti és a Grand Tokaj Zrt. 2012-2015. közötti évekre vonatkozó vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét ellenőrizte.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrei szerint az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP Kft.) vagyongazdálkodása megfelelő volt, működésének szabályozottsága 2013-ban ugyan nem felelt meg az előírásoknak, de a cég pótolta a hiányzó szabályzatokat.

Nem volt megfelelő viszont a Grand Tokaj Zrt. működésének szabályozottsága és vagyongazdálkodása a számvevők szerint, azonban a cég észrevételében jelezte, hogy intézkedett a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében – ismertette az ÁSZ az csütörtökön, azt követően hogy befejezte az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 2013-2015. közötti és a Grand Tokaj Zrt. 2012-2015. közötti évekre vonatkozó vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését.

A közleményben kifejtik: az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-t 2013. március 8-án alapította a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Létrehozásának célja a kormány által meghatározott projektek szakmai támogatása, kormányzati intézkedések kidolgozása és központi koordinációs tevékenység ellátása volt. A társaság működését költségvetési forrásból, valamint támogatásból biztosították.

A számvevők megállapítása szerint a kizárólag állami tulajdonban lévő programiroda felett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az MNV tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. A társaság működésének szabályozottsága 2013-ban nem felelt meg az előírásoknak, de 2014 végére pótolta a hiányzó szabályzatokat, valamint aktualizálási kötelezettségének is eleget tett 2014-2015-ben. Az Állami Számvevőszék jelentésében nem fogalmazott meg javaslatot.

A Grand Tokaj Zrt., amely a 2016-os névváltozást megelőzően a Tokaj Kereskedőház Zrt. néven működött, 100 százalékos állami tulajdonban lévő egyszemélyes gazdasági társaság. Tevékenysége a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja zárt, történelmi borvidékén borkészítésre és értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására épült.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az MNV tulajdonosi joggyakorlása összességében szabályszerű volt. A Grand Tokaj Zrt. vagyonkezelésében lévő földterületekre – amelyek fölött a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) gyakorolta – kötött vagyonkezelési szerződés nem biztosította az állami vagyonról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak maradéktalan betartását, mivel nem tartalmazta a vagyonkezelésbe adott ingatlanok értékét.

A társaság vagyongazdálkodással kapcsolatos szabályozása nem volt megfelelő, mivel a számviteli politika és az annak részeként elkészített szabályzatok – a pénzkezelési szabályzat kivételével -, valamint a számlarend nem felelt meg a számvitelről szóló törvény előírásainak.

A Grand Tokaj Zrt. bevételeinek és ráfordításainak elszámolása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor a vagyonelemek elszámolása nem volt szabályszerű. A társaság kialakította a saját értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló, szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit, azonban tervezési tevékenysége nem volt szabályszerű, saját vagyonát nem az előírásoknak megfelelően tartotta nyilván.

Az ÁSZ jelentésében hat javaslatot fogalmazott meg a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójának és két javaslatot az NFA elnökének, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

ÁSZ ELLENŐRZÉS NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. Grand Tokaj Zrt.
Kapcsolódó cikkek