Magyar gazdaság

Kudarcba fulladt a gazellapályázat

A gyors növekedésű (gazella) vállalkozások fejlesztéseinek támogatására a pályázat meghirdetésekor 33,5 milliárd forintos keretösszeget terveztek, de a cégek nem tolongtak.

Csalódást keltő eredményt hirdetett tegnap az irányító hatóság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) beszállítókat segítő felhívásán. A gyors növekedésű (gazella) vállalkozások fejlesztéseinek támogatására (Ginop-1.2.7) a pályázat meghirdetésekor 33,5 milliárd forintos keretösszeget terveztek, de a cégek nem tolongtak.

Forrás: AFP

Pedig a célcsoport a feldolgozóiparban működő, fejlesztéseiket az Irinyi-terv ágazataiban megvalósító, nagy növekedési potenciálú beszállítók voltak. Ám a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer adatai szerint mindössze negyvennégy pályázat érkezett be 10,9 milliárd forintos támogatási igénnyel, ebből végül harminckettő részesült kedvező elbírálásban 8,7 milliárd forint értékben. Összehasonlításként: a kiírók eredetileg arra számítottak, hogy 70-80 nyertes is osztozhat a forrásokon.

A pályázói tapasztalatok szerint a Ginop-1.2.7-es felhíváson sokan azért rekedhettek körön kívül, mert ha volt egy rosszabb évük, hároméves távlatban képtelenek voltak 5 százalék feletti árbevétel-növekedést felmutatni. Emellett többen túl rögösnek tartották az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minősítéséhez vezető utat: a megfeleléshez lényegében üzleti titkokat kellett volna ismertetniük, többek közt felfedve a vevői és a beszállítói kört.

Cikkünk megjelenését követően a Nemzetgazdasági Minisztérium az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel:

„Valótlan és alaptalan az az állítás, hogy a gyors növekedésű (gazella) vállalkozások fejlesztéseit célzó GINOP 1.2.7-es pályázat kudarcba fulladt. A valóság ezzel szemben az, hogy a pályázatot eredetileg is két szakaszosra terveztük, ennek értelmében a jövő évben ismét megjelenik, immár kibővített szolgáltatás-tartalommal, beleépítve a kiemelt projekt tapasztalatait, egyedi vállalati fejlesztési igényeit. Továbbá felhívjuk figyelmét, hogy a felhívás azon vállalkozásokat szólította meg, amelyek már képesek voltak tartós eredményeket felmutatni a feldolgozóiparban, a pályázat feltételrendszerét és elbírálását is ezen szemponthoz igazítottuk. Az előzetes igények alapján arra számítunk, hogy a második körös kiírás esetében is nagy lesz az érdeklődés.”

 

GINOP kudarc pályázat
Kapcsolódó cikkek