Magyar gazdaság

Negatív meglepetés az amerikai GDP-adat

A vártnál gyengébben teljesített az amerikai gazdaság tavaly, az utolsó negyedévben, az inflációs nyomás azonban fokozódni látszik, ami újabb lendületet adhat a kötvényhozamoknak.

Elmaradt a várakozásoktól az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi negyedik negyedévben. A szövetségi Gazdaságelemző Hivatal (BEA) pénteki, második becslése szerint az amerikai gazdaság alig 2,6 százalékkal nőtt éves bázison a várt 3 helyett. A becslés alapján a bruttó nemzeti össztermék 2,3 százalékkal nőtt a teljes tavalyi évben a 2016-os 1,5 százalék után. A hivatal szerint a negatív meglepetésért leginkább a vártnál jobban bővülő miatt romló külkereskedelmi mérleg a felelős. A szervezet kiemelte ugyanakkor, hogy a fogyasztói kiadások az elmúlt másfél év legnagyobb, 3,8 százalékos bővülését produkálták, valamint az üzleti és lakossági beruházások is a vártnál jobban nőttek.

A lakossági kiadások másfél éve nem látott ütemben, 3,8 százalékkal bővültek
Forrás: AFP/Ronen Tivony/NurPhoto

A Moody’s Analytics elemzője, Ryan Sweet, aki pontosan becsülte meg az adatot, a Bloombergnek azt mondta: nincs ok lehangoltságra, a legfontosabb statisztikák ugyanis – a fogyasztás és a beruházások – szépen bővültek, fokozva a várakozásokat, hogy az is magára talál az idén. A szakértő szerint a csalódást az okozza, hogy a 2017-es második és harmadik negyedév kirívó, 3 százalék fölötti bővülése azt a hamis érzetet keltette, hogy a tempó fenntartható egész évben. Hozzátette: az új amerikai adócsomag mindenképp ad egy egyszeri lökést az idei GDP-növekedésnek.

A piacok jól fogadták az adatokat, a Nasdaq, az S&P 500 és a Dow Jones is történelmi csúcsra futott péntek estére, a 10 éves amerikai államkötvény hozama pedig csaknem 3 bázispontos emelkedéssel 2,66 százalékra nőtt. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy szintén pénteken jelent meg a személyes fogyasztások árindexének (PCE) negyedik negyedéves adata is, az amerikai jegybank szerint a harmadik negyedéves 1,3 százalékról 1,9 százalékra ugrott a mutató, felülmúlva az 1,6 százalékos konszenzust. Az inflációs nyomás nem várt fokozódásával ismét a várható kamatemelésekre terelődött a befektetői figyelem.

A dollár a hét végén enyhén visszaerősödött az euróval szembeni több mint hároméves mélypontjáról, és emelkedett a dollárindex is, bár nem tudott visszatérni 90 pont fölé. Mint ismert, az amerikai kormányzatból egymással ellentétes kommentárok érkeztek a deviza mozgásáról. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a kereskedelmi lehetőségek miatt dicsérte a gyengülő devizát, majd Donald Trump elnök azt mondta: erős dollárt akar, amely kifejezi az ország gazdasági erejét. Jim Reid, a Deutsche Bank elemzője szerint nem meglepő, hogy a magas szintű kommentárok sok devizakereskedőt összezavartak. Hozzátette: nem is igazán a dollár árfolyamában való ingadozás a fontos, hanem hogy az amerikai kormányzat két prominense ennyire eltérő véleményen van az árfolyamról.

Éves bázison 1,5 százalékkal nőtt az Egyesült Királyság bruttó nemzeti összterméke a tavalyi negyedik negyedévben. A statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a negyedéves bázisú növekedés 0,5 százalékos volt, ami 2017 legjobb adata. Az adatok megítélése vegyes. A statisztikai hivatal szerint hiába pozitív a meglepetés, a Brexit-hatás érződik a gazdaságon: a teljes évben ugyanis csak 1,8 százalékkal nőtt a gazdaság, ez az elmúlt öt év leggyengébb teljesítménye. A Reuters által idézett elemzők szerint viszont a GDP-statisztika rámutat: a Brexit nem lassítja olyan ütemben a gazdaságot, mint várták.

 

Trump Egyesült Államok GDP USA infláció kötvényhozam
Kapcsolódó cikkek