Magyar gazdaság

Ellenőrzi a NAV a minimálbérek kifizetését

Keddtől ellenőrzi az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal, hogy a dolgozók megkapták-e januárban a megemelt minimálbéreket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel. A munkáltatóknak a januárról szóló elszámolásokat hétfő éjfélig kell eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A szaktárca hétfői közleménye szerint az ellenőrzés kiterjed arra is, hogy a munkáltatók a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Ellenőrzik továbbá, hogy a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért, illetve a magasabb összegű garantált bérminimumot. A tárca emlékeztet, hogy az előbbi 8 százalékkal 138 ezer forintra, az utóbbi 12 százalékkal 180 500 forintra módosult januártól, a tavalyi 5 százalékpontos csökkentés után pedig a szociális hozzájárulási mértékét 22-ről 19,5 százalékra csökkentette a kormány.

Az adóhatóságnak megküldött elszámolásban tételesen kell feltüntetni a munkavállalók januári bérét. Ellenőrzésre azok a cégek számíthatnak, amelyek alatti bért fizetnek alkalmazottaiknak, és a rendelkezésére álló adatok ennek indokoltságát nem támasztják alá.

A munkaügyi hatóság minden évben kiemelten kezeli a jogszabályban meghatározott összegű munkabér kifizetésének ellenőrzését. Tavaly azt is vizsgálták, hogy az adott munkavállaló ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint volt-e foglalkoztatva, mint 2016-ban. Egyébként tavaly csak 657 munkavállalónál tártak fel a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt szabálytalanságot.

A tárca a jogkövetkezmények elkerülése végett javasolja a munkaadóknak, hogy a valóságnak megfelelően töltsék ki a januárról szóló munkáltatói elszámolást, illetve utólag rendezzék azoknak a munkavállalóknak a fizetését, akik nyolcórás munkájukért a minimálbérnél, valamint a szakképzettek esetében a garantált bérminimumnál kevesebbet kaptak.

NAV minimálbér
Kapcsolódó cikkek