Magyar gazdaság

Nagyot dobott a húsvét a boltok forgalmán

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,7, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az első negyedévben szintén 7,3 százalékkal volt erősebb a forgalom az előző év azonos időszakinál a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Idén márciusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva.

A statisztikai hivatal második becslésének adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.

Fotó: Kallus György

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,7 százalékkal nőtt márciusban. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 9,6, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,4 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (16 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,2 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (5,7 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (4,6 százalék) is.

Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–6,1 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (–14 százalék).

Fotó: KSH

Az árucikkek széles körére kiterjedő,

a kiskereskedelmi forgalomból 4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1 százalékkal nőtt.

Márciusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 909 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

  • 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
  • Az első negyedévben a boltok forgalma 7,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

    Pénzügyminisztérium: Húsvét miatt bővült a kiskereskedelem

    Az úgynevezett húsvét hatással magyarázható a kiskereskedelmi forgalom márciusi növekedése, hiszen a forgalom bővülésében nagy szerepet játszott, hogy megnőtt a kereslet az olyan élelmiszeripari termékek iránt, mint a húsáruk, pékáruk és az édességek – mondta Pomázi Gyula, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

    KSH húsvét kiskereskedelmi forgalom bolti forgalom
    Kapcsolódó cikkek