Magyar gazdaság

A NAV 90 milliárd forint után nyomoz

Tavaly 42,6 milliárd forintot tett ki a folyamatban lévő büntetőeljárások kapcsán a vagyonbiztosítás összege, azaz a lefoglalás, a zár alá vétel és az önkéntes megtérítés együtt.

Tavaly csaknem hatezer bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága és az irányítása alatt álló nyomozó szervek. Az eljárások 39,5 százaléka költségvetési csaláshoz kötődött, 10,1 százaléka volt csődbűncselekmény, és volt példa az iparjogvédelmi jogok megsértésére (8 százalék), a számvitel rendjének megsértésére (6,6 százalék), közokirat-hamisításra (5,9 százalék) és magánokirat-hamisításra (5,6 százalék).

A feltételezett bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték 94,4 milliárd forintot tett ki, ebből 89,9 milliárd forint volt költségvetési csalás.

Az orgazdaság elkövetési értéke 2 milliárdra, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 475 millió forintra, a versenytárs utánzása 27,7 millióra, az iparvédelmi jogok megsértése 943 millióra, a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés 29,3 millió forintra rúgott – szintén a gyanú szerint.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A folyamatban lévő büntetőeljárások kapcsán a vagyonbiztosítás összege (lefoglalás, zár alá vétel, önkéntes megtérítés) együtt 42,6 milliárd forint volt, ez 45,1 százalékos eredményesség. Tavaly több mint 2500 alkalommal gyanúsítottak meg valakit költségvetést károsító bűncselekmény (költségvetési csalás, társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés) miatt, együtt mintegy 90 milliárd forint értékben. Az ilyen bűncselekmények kapcsán teljesített vagyonbiztosítás értéke 38,4 milliárd forint volt.

Az elmúlt évben 19 bűnszervezetet és 36 bűnszövetséget számoltak fel a nyomozói.

Bűncselekmény gyanúja miatt 571 esetben mintegy 23 millió szál dohányterméket foglaltak le 1,3 milliárd forint értékben.

Több mint 6,2 ezer ügyet iktatott a bűnügyi szakterület, és csaknem 3,6 ezer esetben rendeltek el nyomozást. A nyomozás több mint 3,65 ezer esetben fejeződött be érdemben, 60 százalékban vádemelési javaslattal, jórészt költségvetési csalás miatt. A múlt év végén csaknem 4 ezer ügy volt nyomozati szakban, ebből több mint 1,8 ezer tartott egy évnél régebb óta. Két éven túli ügyből 425, három éven túliból pedig 223 volt.

A NAV bűnüldöző szervei 193 titkos információgyűjtést indítottak, és 179 korábban indítottat fejeztek be. A befejezett eljárások nyomán 105 büntetőeljárás indult, összesen 384 elkövetővel szemben. A gyanúsítások szerint a tavaly ismertté vált 94,4 milliárd forint összelkövetési értékből mintegy 28,6 milliárd forintot titkos információgyűjtés révén tártak fel. A 42,6 milliárd forint értékű vagyonbiztosításból 9,9 milliárd forint folyt be titkos információgyűjtések előkészítő adatai alapján.

A NAV 7,7 millió forint értékben ajánlott fel lefoglalt terméket karitatív célra, ebből 2017 végéig csaknem 1,8 millió értékben fogadott el terméket a Karitatív Tanács.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

költségvetési csalás NAV csődbűncselekmény büntetőeljárás
Kapcsolódó cikkek