Magyar gazdaság

Jövőre indulhat a gázszállítás a horvát-magyar vezetéken

A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére fizikailag lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle – mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is.

Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget

– mondta Szijjártó Péter, aki a Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vesz részt a dél-dalmáciai városban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter
Fotó: MTI/KKM/Mitko Stoichev

Szijjártó Péter kiemelte, hogy legkésőbb 2020 végén lejár a jelenleg hatályos magyar-orosz gázvásárlási megállapodás, ami teljesen új helyzetet teremt majd, és amelynek nyomán Magyarország teljesen új forrásokat tud bevonni a gázellátásába.

„Ebből a szempontból Horvátország stratégiai partner lehet” – húzta alá.

Megjegyezte továbbá, hogy 2020 második felére tervezik a horvátok a krki LNG-terminál kiépítését.

Világossá tettük a horvát partnerek számára, hogy Magyarország akkor fog cseppfolyós gázt vásárolni Horvátországtól, ha annak ára versenyképes lesz

– hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodást kössön, a horvát félnek hosszú távú garanciákat kell vállalnia.

gázszállítás Szijjártó Péter Horvátország LNG interkonnektor
Kapcsolódó cikkek