Magyar gazdaság

Nőttek az ipari termelői árak

Idén októberben az ipari termelői árak összességében 6,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 11 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 5,4 százalékkal nőttek az előző év októberihez képest – áll a KSH jelentésében.

Fotó: SUZUKI

Az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,6 százalékkal nőttek az árak idén októberben a tavaly októberihez képest.

Az ipari exportértékesítés árai 5,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül

  • a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,7,
  • a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 27 százalékkal nőttek az árak
  • ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

    Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

    A belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,6 százalékkal magasabbak voltak a január–októberi időszakban a tavaly január–októberihez képest.

    KSH termelói ár ipar
    Kapcsolódó cikkek