Magyar gazdaság

Varga Mihály: 700 milliárd jöhet az unióból

Az EU-s pénzek jelentős mozgásteret adhatnak a kormánynak az év végén, az Európai Bizottságnak hatvan napja van a kiküldött számlák kifizetésére.

Remélem, hogy év végéig még be fog folyni a kasszába közel 700 milliárd forint – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-nek. A pénzügyi tárca vezetője az uniós előlegekkel kapcsolatos kérdésre mondta el várakozásait, hozzátéve, hogy a Brüsszelnek kiküldött számlák alapján az időben később megérkező pénzek utólag elszámolhatók. A miniszter nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy november elejéig 700 milliárd forint értékben küldhetett a kormány számlákat az EU-nak, az Európai Bizottságnak ugyanis hatvan napja van a tagországok benyújtott számláinak kifizetésére.

Varga Mihály nyilatkozatát a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya is megerősítette,

a Világgazdaság kérdésére azt írták, hogy októberben további 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, és ezzel 472 milliárd forintra emelkedett az első tíz hónap során a költségvetésbe érkező uniós bevétel.

A tavalyi évhez hasonlóan a december végéig befogadott számláknak a döntő többségét az unió teljesítheti, így reméljük, hogy az év végéig még csaknem 700 milliárd forint folyik be az államkasszába – jelezte a PM sajtóosztálya.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Soós Lajos

Hozzátették: a hiánycél továbbra is a 2,4 százaléka, míg az államadósság aránya a tavalyi évhez képest idén tovább csökkenhet, az év végén a GDP 72,9 százaléka lehet az adósságráta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője lapunk kérdésére azt mondta, hogy a miniszteri várakozások nem megalapozatlanok, nagyságrendileg hasonló összegű uniós forrás érkezhet év végéig az államkasszába.

Év végéig még 400-500 milliárd forint uniós forrás beérkezése lehet reális – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az év végi mozgásteret jellemzően az uniós források beérkezése határozza meg, és ez a mozgástér elsősorban az államadósság csökkentését szolgálhatja. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az előfinanszírozás miatt jelentős többletkibocsátást hajtott végre idén a tervezetthez képest, ennek fényében, ha idén még érkezik uniós forrás, akkor az az államadósság-rátára kedvezően hathat, nem kizárt, hogy az ÁKK decemberben már nem tart újabb aukciókat, és/vagy jelentős visszavásárlásokat hajt végre.

Virovácz Péter szerint ez azért is lehetséges, mert az utolsó két hónap államháztartási adatai azt mutatják, hogy a kormányzat jelentősen visszafogta az uniós előlegek kifizetését. Az ING Bank elemzője hozzáfűzte: míg korábban havonta átlagosan 200 milliárd forintot költöttek előlegre az államkasszából, ez az utolsó két hónapban a 100 milliárd forintot sem érte el, ráadásul az év végéig még ennél is visszafogottabb lehet az előlegek kifizetésének üteme.

Az uniós forrásoknak és a vártnál magasabb GDP-növekedésnek köszönhetően az adósságráta 0,3 százalékponttal csökkenhet, míg az európai módszertan (ESA) szerint számolt deficit 2,1 százalék körül alakulhat – mondta Virovácz Péter.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

források Európai Unió uniós pénzek Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek