Magyar gazdaság

Állami részvényeket értékesít az MNV

Kisebbségi részvénycsomagot és üzletrészeket kínál e-árverésen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, de 2,8 milliárd forintért az egykori MiG-flotta is vihető.

A z elmúlt napokban összesen negyven társaság állami kisebbségi részesedésének eladását hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a vagyonkezelő elektronikus aukciós portálján. A legtöbb esetben mindössze pár darab eladásáról van szól, s bár van köztük néhány komolyabb tétel, az árverés célja, hogy ezektől a mikrorészesedésektől az állami vagyonkezelő végre megszabadulhasson. A nagyobb tételek közül kiemelkedik az energiakereskedéssel foglalkozó Ganz Szolgáltató Zrt. 12,99 százalékos részesedése, ennek kikiáltási árát 69 millió forintban határozta meg az állami vagyonkezelő. A cég árbevétele 2017-ben 1 milliárd forint volt, míg adózás előtti eredménye elérte a 765 millió forintot.

Az MNV 59 millió forintos kikiáltási áron kínálja a gyógyszeralapanyagokat gyártó CF Pharma Kft. állami részesedését, ami a cég részvényeinek mindössze 0,9 százaléka. A CF Pharma utolsó elérhető cégbeszámolója szerint 2017-ben 2 milliárd forintos forgalom mellett 196 millió forintos adózott eredményt ért el. A vállalkozás generikus gyógyszerek gyártóinak szállít alapanyagokat – ez a fő tevékenysége.

Szintén eladó a Keletfa Kft. állami tulajdonú részesedése. A cég ma a magyar piac egyik vezető koporsógyártó társasága, termékeinek jelentős részét külpiacokon értékesíti. A cég többsége magánszemélyek tulajdonában van, az állam részesedése mára mindösszesen 3,55 százalékra olvadt. A vállalkozás 2017-ben 1 milliárd forintos forgalom mellett 141,1 millió forintos adózás utáni eredményt ért el.

A negyven tétel közül megemlítendő még a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt., a Győr-Gönyű Kikötő Zrt. vagy épp az Unió Coop Zrt. kisebbségi állami részesedése.

A meghirdetett részvénycsomagokra és üzletrészekre az MNV Zrt. elektronikus árverési felületén lehet licitálni, a cégenként változó összegű árverési biztosíték befizetése után. Az elektronikus licitek többsége március 21-én kezdődik, és öt napjuk lesz az érdeklődőknek.

Nemcsak cégektől, de a Magyar Honvédség egykori légiflottájának maradékától, 19 MiG–29-es vadászgéptől is szabadulna az MNV Zrt. – igaz, immár sokadszorra. A jövő hónapban induló licit során a 19 gép, plusz 20 tartalék hajtómű és 293 légiharc-rakéta csak egy csomagban eladó, a kikiáltási ár 2,8 milliárd forint. A MiG–29-esek még 1993-ban érkeztek Magyarországra az orosz államadósságért cserébe, akkor 800 millió dollárt értek a szerkezetek. A típust 2010-ben vonták ki a szolgálatból, a gépek azóta várják jobb sorsukat. A MiG–29-es flotta értékesítésének a magyar állam többször nekigyürkőzött, ám az orosz–magyar államközi megállapodás szerint a reménybeli vevőnek meg kell szereznie az az orosz fél támogatását is. Tovább nehezíti az MNV Zrt. dolgát, hogy a gépek nagyobb része használhatatlan, sőt kannibalizált, vagyis csak jelentős ráfordítással lehetne újra repülőképessé tenni. Ennek ellenére mind a mai napig állítanak hadba felújított MiG–29-eseket – legutóbb például Szerbia kapott segélyként ilyen gépeket Oroszországtól –, mégis kicsi az esély arra, hogy vevő érkezzen.

Ezek is érdekelhetik