Magyar gazdaság

Bővülést várnak a munkaerő-kölcsönzők

Partner- és infrastruktúra-hálózatuk fejlesztésével, átalakításával, digitalizációval igazodnak piacuk változásaihoz a magyarországi munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégek.

Az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány miatt a korábbinál több vállalkozás és nagyobb mértékben támaszkodik a munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégekre. Az utóbbiak azonban ennek ellenére is felemás évet zártak 2018-ban, sőt, többen veszteségesek is lettek, igaz, a negatív mérleget gyakran valamilyen nagyobb beruházás vagy átalakítás okozta. Például miközben az Adecco nettó árbevétele 15,3 milliárd forintról 16,3 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredménye 334 millió forint veszteség lett. „A növekedéshez szükséges partner- és infrastruktúrahálózat fejlesztésének költsége miatt az idén tovább csökken az adózott eredményünk. Viszont a piaci és a céges folyamatok kedvező változásának következtében idei árbevételünkben további – az előző évhez hasonló mértékű – növekedést várunk” – válaszoltak a Világgazdaság kérdésére az Adeccótól.

A Work Force tavalyi nettó árbevétele 6,2 milliárd, az adózott eredménye pedig 89 millió forint volt. Az eredményét javította, hogy az elmúlt két évben a szellemi munkaerő közvetítését is erősítette, és újabb iparági igényeket is kiszolgál. Az idén a fizikai munkaerőre fókuszáló fluktuációcsökkentő programot vezet be, és további növekedésre számít.

A Trenkwalder magyarországi, éppen átalakulóban lévő csoportja közel 18,8 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig meghaladta a 220,4 millió forintot. A vállalat tavaly erőteljes profil- és ügyfélportfólió-tisztításba kezdett, a többi közt hatékonyabb szervezeti működést alakított ki. „Portfóliótisztítással reagáltunk arra a kedvezőtlen piaci folyamatra, amely mára irreálisan alacsonyra szorította a szolgáltatási díjakat. Az általunk kölcsönzött munkavállalók érdekei és a saját további nyereségességünk végett is felül kellett vizsgálnunk szerződésállományunkat, és ahol kellett, ott rövid úton az együttműködés gyors megszüntetése mellett döntöttünk” – közölte a Világgazdasággal G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezetője. Mint elmondta, az utolsó negyedévben megkezdődött a csoport modernizációja, a digitális megoldások kibővítése, amelyek az idén teljesednek ki. A jelentősen letisztult ügyfélportfólióval a korábbinál magasabb szintű együttműködéseket építenek. Ennek egyik lépéseként új céget is létrehoztak. Szolidan emelkedő árbevétel mellett a tavalyi nyereségszintet a körülmények ellenére is biztosítottnak látják.

A minőségi teljesítést meg kell fizetni

A cégek részéről a kereslet az idén ugyanúgy megvan, mint tavaly, ám a húzóágazatnak számító autóiparban van némi bizonytalanság – tapasztalja a Trenkwalder ügyvezetője. A gyártási volumenek lehetséges csökkentése és egyes beruházások elhalasztása mérsékelheti a munkaerő iránti igényt ebben a szegmensben.

A hiányszakmákban továbbra is sok a betöltetlen állás, és a beszerzők által is

táplált túlzott árverseny a munkaerőhiány miatti negatív folyamatot még csak tovább erősíti. Hosszabb távon ugyanis minőségi szolgáltatás csak megfelelően megfizetett munkaerővel érhető el: a kedvezőtlen feltételek miatt növekvő mobilitás súlyos problémákat okozhat a piaci szereplőknek.

 

Ezek is érdekelhetik