Magyar gazdaság

Középtávon tizedével bővülhet a vállalati hitelezés

A magyar sikertörténetnek egyik nagyon nagy szereplője a pénz világa – kezdte előadását Szabó Levente László, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), az EY és a Figyelő közös, BÉT50 elnevezésű konferenciáján.

A vállalati szektor alapvető forrásbevonási lehetőségiről szólva elmondta, hogy „vannak jó hírek és kevésbé jó hírek”, illetve olyan „házi feladatok, amiket még fejleszteni kell”.

Sok pénz jött hazánkba ebben a ciklusban, ezeket jól használtuk föl, a források 90 százalékát már felhasználtuk

– fogalmazott. Hozzátette, hogy az EU-t ebben erőteljesen megelőzzük, de Magyarország egy fejlődési szakaszban van az uniós tagállamokhoz képest.

„Itt van növekedésre tér, ezt használnunk kell” – mondta Szabó Levente László, hangsúlyozva, hogy részvényben, kötvényben jelentős potenciál van. A jelent nézve szerinte ez nem biztos, hogy jó hír, de a jövőt tekintve viszont van tér a növekedésre.

A GDP-vel párhuzamosan a hitelezés is növekszik: a 16 százalékos éves növekedésről elmondta, hogy további növekedésre van tér, de középtávon 8-10 százalék körüli hitelezés-bővülés lesz.

Azt gondoljuk, hogy a pénz ma olcsó

– emelte ki a vezérigazgató-helyettes, ugyanis az elmúlt években jelentősen csökkentek a kamatszintek és a kamatmarzsok is. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a BUBOR is alacsony szinten van – ami elsősorban a jegybanknak köszönhető.

Fotó: Kallus György / VG

A forinthitelek nőnek, a devizahitelek kevésbé – olyan alacsonyak a forintkamatok, hogy a magyar vállalatok is elsősorban ezt választják, nem kockáztatják az árfolyam-ingadozást – tette hozzá.

További jelentős kamatmarzs-csökkenést nem várnak, szerintük a fix hitelek nőni fognak, a devizahitelek pedig nem – körülbelül így lehet összefoglalni a vállalati hitelezés várható alakulását.

A kapcsán két dolgot emelt ki:

  • itt van a legjelentősebb növekedési potenciál, ugyanis ez egy nagyon fontos forrásbevonási lehetőség;
  • illetve a BÉT ugrási lehetőséget is biztosít a cégeknek, azaz a tőzsde kapu a külpiacokra való belépésre.
  • A pályázatokról elmondta, hogy a vissza nem térítendő pályázatok ebben a ciklusban nagyjából elfogytak, ugyanakkor lesz következő ciklus, lesznek újra források, érdemes ezekre odafigyelni, de ott vannak még az MFB-pontok is (10 éves, 0 százalékos finanszírozási lehetőség).

    A generációváltás itt van, nem csak az agráriumban, de a bankokban is foglalkozni kell ezzel, és a kockázati tőke ehhez egy nagyon jó eszköz lehet – zárta előadását a Takarékbank vezérigazgató-helyettese.

    Szabó Levente László Takrékbank
    Kapcsolódó cikkek