Magyar gazdaság

ÁSZ: lezárult az Iparművészeti Múzeum ellenőrzése

Az ÁSZ szerint az állami vagyon védelme nem volt biztosított.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az Iparművészeti Múzeum 2015 és 2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését, amely szerint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, a korrupciós helyzetek megelőzését biztosító rendszer nem épült ki.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az Iparművészeti Múzeum az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett az eszközök és források értékelési szabályzatával, így a költségvetési beszámoló sem felelhetett meg a számviteli törvény előírásainak.

A múzeum 2017. évi mérlege és beszámolója nem volt megalapozott, a múzeum a mérleg tételeinek alátámasztásához nem állított össze olyan leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazta a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait.

Az állami védelme nem volt biztosított, mert az állami vagyon kimutatását nem átláthatóan, a valóságnak megfelelő módon végezték – olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében.

Forrás: MTVA/ Róka László
A költségvetési maradvány kimutatása 2017-ben nem volt szabályszerű. A múzeum főigazgatója nem építette ki a korrupciós helyzetek megelőzésére szolgáló integritási kontrollokat, a teljesítmény mérésre alkalmas követelményeit nem alakították ki, a szervezeti célok elérését szolgáló feladatokat nem határozták meg. Az irányítószervi feladatellátás szabályszerű volt.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának nyolc javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

ÁSZ Iparművészeti Múzeum Állami Számvevőszék
Kapcsolódó cikkek