Magyar gazdaság

Mario Draghi átadta a stafétát Christine Lagarde-nak

Ünnepélyes keretek között átadta hivatalát hétfőn Frankfurtban Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke utódjának, Christine Lagarde-nak.

Az európaiak a globalizált világban csak együttműködéssel tudják megteremteni az emberek biztonságra és jólétre irányuló igényeinek megfelelő „igazi szuverenitást” – emelte ki búcsúbeszédében Mario Draghi. Mint mondta, az együttműködés révén meg lehet védeni az európaiak érdekeit a világgazdaságban, lehet dacolni külföldi hatalmak nyomásával, lehet formálni a globális szabályokat, hogy tükrözzék az európai standardokat, elveket, és rá lehet bírni a globális vállalatokat, hogy az európai értékeknek megfelelően tevékenykedjenek.

Mindezt egyetlen ország sem tudja elérni egyedül, „a globalizált világban a szuverenitás megosztása vezet a szuverenitás megszerzéséhez” – húzta alá Mario Draghi, aki 2011. november 1-je óta az EKB elnöke, és pénteken, november 1-jén követi őt a tisztségben Christine Lagarde.

Az euróövezet előtt álló kihívásokról kiemelte, hogy ki kell alakítani egy közös euróövezeti „pénzügyi eszközt”, amely elég nagy a monetáris unió stabilizálásához, mégsem ösztönöz felelőtlenségre, nem jár kezelhetetlen „erkölcsi kockázatokkal” gazdaságpolitikai, pénzügypolitikai értelemben. Ennek az eszköznek a megteremtése hosszú folyamatnak ígérkezik, tökéletes megoldás pedig nincsen – jegyezte meg az EKB távozó elnöke.

Mario Draghi és Christine Lagarde
Fotó: AFP

Az ünnepségen beszédet mondott mások mellett Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő, valamint Angela Merkel német kancellár. Valamennyien kifejezték nagyrabecsülésüket az olasz pénzügyi szakember EKB-elnöki tevékenysége iránt, kiemelve, hogy munkája nagyban hozzájárult a 2008-ban elmélyült globális pénzügyi válság és a nyomában kialakult euróövezeti államadósság-válság leküzdéséhez.

Angela Merkel hangsúlyozta: Mario Draghi határozottan és sikerrel vezette át a közös pénzt használó európai uniós tagországok központi bankját az utóbbi évek viharain, és nemcsak az EKB függetlenségének és az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzésében szerzett érdemeket, hanem a valutaunió továbbfejlesztésében is, amit a közös bankfelügyeleti rendszer kialakítása is jelez.

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) érkezik az EKB-hez. Az utóbbi nyolc évben vezérigazgató volt a nemzetközi pénzügyi szervezetnél, előtte pedig pénzügyminiszter a hazájában, Franciaországban. Ő lesz az első nő az EKB elnöki tisztségében.

EKB Christine Lagarde mario draghi
Kapcsolódó cikkek