Magyar gazdaság

Okosfegyverekkel látnák el a hadsereget

Friss trend van kibontakozóban az Egyesült Államokban, a fegyverviselés hazájában ugyanis egy új korszak köszönthet be az úgynevezett okos­fegyverek sorozatgyártásával, ez nagy hatással lehet az ország hadseregére és társadalmára is.

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban készülhetnek el a jövő új pisztolyai és puskái, az úgynevezett okosfegyverek: olyan karabélyok, amelyek külön operációs rendszerrel rendelkeznek – írja a Reuters hírportál. A fegyverek modernizálását és digitalizációját az Egyesült Államok hadserege szeretné a legjobban, olyannyira, hogy már több informatikai és fegyvergyártó vállalattal is megkezdték a tárgyalásokat az okosfegyverek megtervezéséről és legyártásáról. Az új technológiával rendelkező karabélyok így teljesen megváltoztatnák az eddigi amerikai fegyverbiztonsági rendet, valamint az ország hadseregének hatékonyságát is.

Fotó: Shutterstock

Az, hogy a fegyvereknek külön operációs rendszerük lehet, sokakat aggaszt, sokakat viszont megnyugvással tölt el a tengerentúlon. Az innovatív megoldások ellenzői szerint a puskákba ágyazott operációs rendszereket a hekkerek bármikor feltörhetik, és sokan úgy vélik, hogy a kormányzat a számítógépes rendszer segítségével blokkolni tudná az amerikaiak összes fegyverét. A fejlesztéspártiak azonban úgy vélekednek, hogy a digitalizációnak köszönhetően számos iskolai lövöldözést vagy fegyver okozta véletlen balesetet is el tudna kerülni az amerikai társadalom.

Sok vállalat lelkiismereti és politikai okokból nem hajlandó a puskák modernizációjába fektetni, más üzleti körök pedig túlságosan kockázatosnak találják az innovatívnak szánt megoldás sikerességét.

Az amerikai hadsereg viszont nem aggódik, jelzése szerint számos befektető és megrendelő érdeklődött már az okosfegyverek iránt. A katonaság úttörő szerepét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy már kiválasztott három óriásvállalatot, amelyek közül a legjobb pályázatot benyújtó cég készítheti el az úgynevezett intelligens fegyvereket. A jövő puskáinak megalkotója a védelmi technológiákkal foglalkozó General Dynamics, a SIG Sauer fegyvergyártó cég vagy az ipari konglomerátumként ismert Textron lehet. Az okosfegyverek gyakorlati működése nem lenne túl bonyolult: az operációs rendszer segítségével megakadályozható lenne, hogy illetéktelenek húzzák meg a ravaszt, alkalmazások segítenék a fegyverviselőt a pontosabb célzásban, és az okosfegyverek segítségével könnyebb lenne a jövő katonáinak és rendőreinek a kiképzése is.

USA hadsereg okosfegyver
Kapcsolódó cikkek