Magyar gazdaság

A Világkereskedelmi Szervezet az összeomlás szélére került

Megbénul a negyed évszázada működő vitarendezési mechanizmus, amelynek csúcsán a WTO Vitarendezési Testülete áll.

Nem találtak megoldást a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) ellehetetlenülésével fenyegető problémára az illetékes miniszterei a múlt heti ülésükön. A nemzetközi kereskedelmi viták szabályozott mederben tartásáért felelős szervezet genfi fellebbviteli testülete december 11-én működésképtelenné válhat, mert az Egyesült Államok blokkolja az új tagok kinevezését. Ezzel megbénul a negyed évszázada működő vitarendezési mechanizmus, amelynek csúcsán a WTO Vitarendezési Testülete áll. Ennek döntései kötelezők a tagokra nézve.

Fotó: AFP

A nehézségek Donald Trump hatalomra kerülésekor borítékolhatók voltak. Az amerikai elnök kereskedelmi háborúi és tarifái visszahozták a nemzetközi tárgyalásokba az erő nyelvét és módszereit. Bár a legnagyobb gazdaságok közti vitás kérdések immár nem az 1995-ben létrehozott világszervezet tárgyalóasztalai mellett dőlnek el, a majdnem másfél éve folyó kereskedelmi háború ellenére az egyeztetési és döntési mechanizmus még működik, a legutóbb például India támadott meg egy amerikai panaszt. Erre néhány hét múlva már nem lenne lehetősége, ha nem folytathatja a munkát a fellebbviteli testület, amelyet az amerikaiak többször azzal bíráltak, hogy döntéseivel túlterjeszkedik a jogkörén. „A játékvezető kényszerül elhagyni a pályát” – fogalmazott a Financial Times.

A WTO vitarendezési mechanizmusát azért hozták létre, hogy a viták ne fajuljanak el, jogi keretek közé szorítsák az erősebb tagállamok érdekérvényesítő képességét a gyengékkel szemben, és minél kevesebb akadály gátolja a bővülését. Ezeket a célokat el is érték, bár idén az első fél évben szinte megállt a világkereskedelem bővülése, és a WTO becslése szerint a harmadik negyedév sem hozott javulást. Brüsszel számára különösen félő, hogy milyen lehet a WTO utáni világ, hiszen a legtöbb panaszt épp az Európai Unió nyújtotta be a szervezethez (az Egyesült Államok előtt), de aggódik Japán és Kanada is.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Világkereskedelmi Szervezet WTO
Kapcsolódó cikkek