Magyar gazdaság

A Brexit után 11 hónap alatt kell alapegyezményt lefektetni

Kétoldalú, a globális együttműködés új kereteinek megteremtésére van szükség, majd a szoros biztonsági kooperációra, és gazdasági partnerségre.

Átfogó brit-uniós együttműködési megállapodás végleges formába öntése több időt vesz igénybe, mint a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő 11 hónapos átmeneti időszak – mutatott rá Michel Barnier, az főtárgyalója csütörtökön Stockholmban.

Olyan partnerségre fogunk törekedni, amely jóval túlmutat a kereskedelmen, és mindent lefed: a szolgáltatásoktól a halászaton, a klímavédelmen, az energiatranszporton és az űrkutatáson át a biztonságig és védelemig

– magyarázta Barnier. „Azonban nem várhatjuk el, hogy egy év alatt megegyezünk ennek az új partnerségnek minden egyes vonatkozásáról” – tette hozzá.

Készek vagyunk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani a kilépést követő 11 hónapban, hogy létrejöhessen egy alapegyezmény az Egyesült Királysággal, de több időre lesz szükségünk, hogy minden egyes pontját megtárgyaljuk ennek a politikai szándéknyilatkozatnak

– mondta.

Fotó: AFP

Barnier rámutatott, hogy az idő szűkössége miatt az EU-nak rangsorolnia kell a következő hónapokban. Először a kétoldalú és a globális együttműködés új kereteinek megteremtésére van szükség, majd a szoros biztonsági kooperáció alapjainak lerakása következik, végül pedig az egyenlő alapokon nyugvó gazdasági partnerségé – mondta.

Nagy-Britannia EU-tagsága jelen állás szerint január 31-én szűnik meg.

A brit kormány széleskörű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni.

Azonban London már a decemberi parlamenti választás utáni programtervezetében jelezte, hogy a Brexit-megállapodás ratifikálásához kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak meghosszabbítását.

Több uniós politikus szerint ennyi idő alatt lehetetlen dűlőre jutni minden vitás kérdésben.

Az átmeneti időszak időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben a kétoldalú viszonyrendszerben.

szabadkereskedelem Brexit Michel Barnier átmeneti időszak
Kapcsolódó cikkek