Magyar gazdaság

Csökkent az állást keresők száma

Az elmúlt tíz év tendenciájához hasonlóan továbbra is csökken az álláskeresők aránya hazánkban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint tavaly decemberben összesen 234,9 ezren kerestek munkát, 7 ezerrel (2,9 százalékkal) kevesebben, mint 2018 azonos időszakában. Az álláskeresők többségét a nők tették ki: ők összesen 121,4 ezren voltak, a férfiak pedig 113,5 ezren. Éves viszonylatban a regisztrált álláskereső férfiak száma 2,1 százalékkal, a nőké 3,6 százalékkal csökkent. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,1, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,5 százalékos értéket mutatott.

Az álláskeresők csoportján belül a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya 42,8 százalékot tett ki, számuk 100,5 ezer volt. Középfokú iskolai végzettséggel 119,5 ezren (50,9 százalék), felsőfokú végzettséggel 14,8 ezren (6,3 százalék) kerestek munkát tavaly decemberben. A pályakezdők száma elérte a 19,2 ezret, arányuk az összes álláskereső között 8,2 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartotta nyilván az NFSZ.

A tartósan, tehát egy évet meghaladóan nyilvántartásban szereplő álláskeresők számában 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A 65,8 ezer tartósan munkanélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 28 százalékos arányt mutatott tavaly decemberben. A 25 éven aluli korosztályba 31,7 ezer álláskereső tartozott, az 55 évesek és a felettiek számát 60,4 ezerre mérték. Az előbbiek 13,5 százalékot, az utóbbiak 25,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között. Az összes regisztrált állástalan közül pénzbeli ellátásra 130,9 ezren voltak jogosultak: 53 százalékuk álláskeresési ellátásban, 47 százalék pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az összes álláskereső 44,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott decemberben.

Az adatokból kiderült az is, hogy összesen 24,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be a munkaadók, és ezek 46,9 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére koncentrálódott. Összességében 89,9 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre decemberben, ebből a decemberi zárónapon 55,7 ezer betöltetlen maradt. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 11,3 ezer volt, 68,8 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott. Az NFSZ összesítéséből kiderül, hogy a foglalkoztatók összesen 188 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az év utolsó hónapjában. A leépítések a járművillamossági, -elektronikai készülékek gyártása és a személybiztonsági tevékenység ágazatokat érintették Zala megyében, valamint Budapesten.

2019 december foglalkoztatás munkaerőpiac NFSZ
Ezek is érdekelhetik