Magyar gazdaság

Előrehozta a nyugdíjkézbesítést a posta

Napi szinten vizsgáljuk a posták leterheltségét, egyelőre úgy látjuk, hogy a szolgáltatásokat nem kell felfüggesztenünk – mondta a Világgazdaságnak Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.

Hogyan változott meg a levél- és a csomagforgalom?

Míg a belföldi piacon márciusban nem tapasztaltunk változásokat, addig a nemzetközi postai forgalomban erős turbulenciák voltak. Számos európai állami postánál jelentették, hogy kapacitásproblémák miatt nem, vagy csak hosszabb idő alatt tudják a küldeményeket a célországokba eljuttatni. Ez eleinte az átfutási idők sérülésével járt, majd a közúti és a légi közlekedés korlátozásával több ország felfüggesztette nemzetközi postai szolgáltatásait. A Magyar Posta március 18-án, a magyarországi határzár elrendelése után függesztette fel egyes külföldi viszonylatokba a küldemények felvételét, azaz a megjelölt országokba nem lehet csomagot feladni, és most nem is érkeznek onnan.

Sokan rendeltek Kínából, ahonnan a járvány indult. Csökkent a távol-keleti küldemények száma?

A kínai küldemények mennyiségében február második felében láttunk először változást, de számottevő csökkenést csak márciusban. Így például az ingyenes szállítással kért termékek esetében éves alapon 30-40 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Jó hír, hogy Kínával bár lassúbb, de folyamatos a küldeményforgalom.

A belföldi piacon melyek a legfőbb változások?

A küldemények mennyisége szinte ugyanannyi, mint békeidőben, legyen szó levélről vagy csomagról. A top beszállítóink sora viszont átrendeződött, miután a háztartási tisztítószereket, kozmetikumokat és állateledeleket forgalmazó partnerektől jóval nagyobb mennyiségek érkeznek. Szintén kiemelkedő a műszaki, informatikai cikkek kézbesítése, valószínűleg az otthoni munkavégzés és az otthoni tanulás miatt.

Milyen óvintézkedéseket tett a vírus miatt a posta?

A kormány által elrendelt 15 órai zárás minket nem érint, ezért fontos volt, hogy ne legyenek zsúfoltak a posták. Egyszerre csak annyian lehetnek az ügyféltérben, ahány ügyfélpult működik, mindenki más kint várakozhat, ez nem tér el a patikák megoldásától. Elsőbbséget adunk az időseknek a reggeli nyitást követő egy órában, ezzel támogatjuk a veszélyeztetett korosztályt. Bár ma még nem kötelező az arcmaszk és a gumikesztyű, a kézbesítők és az ügyfélkapcsolati munkatársak már használják ezeket, emellett mindenütt fokozottabb a fertőtlenítés.

A csaknem harmincezer alkalmazott közül hányan dolgoznak?

Az állomány nagy része most is dolgozik, a home office legfeljebb 8-10 százaléknál lehetséges, az ehhez szükséges infrastruktúrát folyamatosan építjük, javítjuk. Csökkentettük a telefonos ügyfélszolgálati kapacitást, a kézbesítés és a postai felvétel azonban nem váltható ki. A járvány terjedése miatt előrehoztuk a nyugdíjkézbesítést, igaz, csak pár nappal, de emögött is nagy szervezés és többletmunka van.

A fiókok nyitvatartása nem változott?

Vannak kis forgalmú városi posták, amelyek ideiglenesen nem működnek, például a kormányablakokban, másutt a főpostákra csoportosítottuk át a munkatársakat, hogy a legfontosabb, alapvető tevékenységeket maradéktalanul ellássák. De vannak olyan falusi posták is, amelyeknél a nyitva tartás lett rövidebb.

Várhatók további intézkedések?

Minden bizonnyal. Napi szinten vizsgáljuk a posták leterheltségét, az üzemek működését és a kapacitásokat. Egyelőre úgy látjuk, a szolgáltatásokat nem kell felfüggesztenünk, de csak pár napra előre tudunk tervezni.

Mennyire írja át a Magyar Posta beruházásait a járvány?

A fejlesztéseink függnek a járvány alakulásától, a időtartamától, valamint a magyar gazdaság és a számunkra fontos ágazatok teljesítményétől. A logisztikai infrastruktúra átalakítása mostanáig a terv szerint halad, de biztosan máshogy kell ütemeznünk a feladatainkat. Most van idő áttekinteni az országos hálózati modellt, és fókuszálhatunk a digitális megoldásokra, például a csekkbefizetés esetében az iCsekk applikációra, amelynek a frissítése most történt meg. A járvány jól mutatja, szükség van a digitalizációra, e téren vannak további terveink.

Ezek is érdekelhetik