Magyar gazdaság

A magyar gazdaság külső sérülékenysége tovább mérséklődött

A külső egyensúlyi mutatók alakulását elsősorban a külkereskedelmi többlet változása határozta meg.

Tovább mérséklődött a magyar gazdaság külső sérülékenysége, az ország külső finanszírozási képessége 2019-ben is pozitív tartományban maradt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank honlapján olvasható összefoglalás szerint külső finanszírozási képesség 2019 végén a 1 százalékán stabilizálódott, miközben a folyó fizetési mérleg egyenlege a negyedik negyedévben, az előző negyedévben tapasztalt szint körül alakult.

A külső egyensúlyi mutatók alakulását elsősorban a külkereskedelmi többlet változása határozta meg.

A dinamikusan növekvő beruházás és fogyasztásbővülés mérséklő hatását jórészt ellensúlyozta a készletek felhasználása és a cserearányok javulása.

Javította az egyensúlyt a jövedelemegyenleg enyhén mérséklődő hiánya, illetve

az EU-transzferek felhasználásának bővülése is, amely közel 4 milliárd eurót tett ki tavaly.

A folyó fizetési mérleg egyenlege a külkereskedelmi többlet alakulásával párhuzamosan stabilizálódott, ami a kivitel előző évit meghaladó éves növekedése mellett alakult ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete. Fotó: AFP

A nettó külső 8 százalék alá, a bruttó mutató 53 százalék közelébe esett vissza. Az ország külső sérülékenysége szempontjából különösen fontos rövid lejáratú külső adósság 2019 végén csökkent, míg a devizatartalék 28 milliárd euró fölé emelkedett.

A tartalék továbbra is jelentősen, több mint 10 milliárd euróval meghaladta a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet.

A lakosság nettó pénzügyi megtakarítása 2019-ben is jelentős volt,

csaknem 5 százalék a GDP-hez mérten.

Az államháztartás visszafogott hiánya mellett a vállalatok finanszírozási igénye viszonylag magas maradt. A lakosság állampapír-vásárlása 2019 második felében a MÁP+ bevezetésével vett új lendületet.

Ez a folyamat nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2019 során is csökkenjen az államadósságon belüli a devizafinanszírozás, illetve a külföldi finanszírozás részaránya – olvasható a közleményben.

GDP tartalékok MNB euró gazdaság
Kapcsolódó cikkek