Magyar gazdaság

Jöhet a horvát euró 2023-ban

Ha az ország a következő két évben megfelel a konvergenciakritériumoknak, 2023 nyarától lehet euróval fizetni a horvát pénztáraknál.

Akár már 2023 nyarától az euró lehet Horvátország hivatalos pénzneme. A szomszédos állam még tavaly nyáron kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM II.), az euró bevezetésének előszobájába. Annak érdekében, hogy az ország megfeleljen a kritériumoknak, a pénzügyi tárca egy 19 rendelkezésből álló akciótervet hozott létre hat területen, amelyeket az ország mára sikeresen teljesített.

A rendelkezések értelmében a parlament a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását segítő és az üzleti környezetet javító törvényeket alkotott.

Az ERM II.-höz – a tervek szerint – az EU soros elnöki tisztségét betöltő szomszédaink júliustól csatlakoznak, ez az utolsó lépés az euró bevezetése előtt.

Fotó: AFP

Ha az ország a következő két évben megfelel a konvergenciakritériumoknak, 2023 nyarától lehet euróval fizetni a horvát pénztáraknál.

Ehhez azonban még arra is szükség van, hogy az az államháztartási hiány, valamint az államadósság se nőjön nagyot a következő két évben. Az egységes fizetőeszköz mielőbbi bevezetése a horvát kormány szerint azért fontos, mert az eurózóna tagjaként a koronavírus okozta válság kezelésében így már számíthatnának az Európai stabilitási mechanizmusra, amely mintegy 700 milliárd eurós tagállami garanciavállalással rendelkezik. A koronavírus-járvány a gazdaságát a turizmusra alapozó Horvátországot igen keményen sújtja, a becslések szerint akár 5 százalékos GDP-visszaesést is okozhat.

Horvátország euró
Kapcsolódó cikkek