Magyar gazdaság

Megrendelésekre vár az építőipar

Várhatóan szerdán egyeztetnek az építőipari szereplőkkel az ágazatnak szánt állami támogatás felosztásáról – értesült a Világgazdaság.

Az érintett szakmai szerve­zetek bevonásával dönt az építőipar támogatására szánt 65 milliárd forintos állami csomag felhasználási területeiről az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkársága.

A Világgazdaság értesülése szerint az egyeztetésre várhatóan szerdán kerül sor.

A legnagyobb szakmai szervezetnek, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László a Világgazdaságnak jelezte, nem tartja ildomosnak, hogy a döntéshozókkal történt egyeztetés előtt a részletekről nyilatkozzon, de továbbra is azt fogja képviselni, amit a koronavírus-járvány kapcsán eddig is: az építőiparnak mielőbbi biztos megrendelésekre van szüksége a vészesen csökkenő újszerződés-állománya miatt. Ezért, ha a korábban szóba került 600 milliárd forintos előrehozott beruházási csomagot fel is kell esetleg darabolni, az ÉVOSZ 10-15 létesítmény kijelölését és kivitelezésük gyorsított előkészítését szorgalmazza, így a tervezőknek azonnal lenne új megbízásuk.

Fotó: Shutterstock

Gyors és hatékony segítség lehetne az őszig várhatóan zárva tartó oktatási intézmények felújítására és karbantartására egy 5-10 milliárd forintos csomag, amellyel a kis- és középvállalkozások juthatnának gyorsan újabb munkához.

E cégeket egyre inkább fenyegeti, hogy a közbeszerzési piacról eltűntek a kis értékű önkormányzati megbízások. Mint az építőipari szövetség jelezte, az előző év első öt havi másfél ezer közbeszerzése után az idei első öt hónapban csak ezer ilyen eljárás folyt, az pedig, hogy az együttes értékük nagyjából változatlan, a kisebb megrendelések hiányára utal. A gyorsított ütemű pályázati körbe vont iskolafelújításokkal ezt a piaci űrt lehetne nagyrészt kitölteni.

A járvány miatt elmaradt vagy késik az építőipari cégek hatékonyságnövelő beruházásait, technológiaváltását támogató, a folyó évre hatmilliárdos kerettel tervezett pályázati csomag.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) építőipar ITM
Kapcsolódó cikkek