Magyar gazdaság

A turistacsoportokra várni kell

A Magyar Beutaztatók Szövetsége szerint ázsiai és amerikai turistacsoportok őszig biztosan nem szerveződnek, de európaiak is csak akkor, ha már nem lesz a be- és kiutazókra kötelező a kéthetes karantén.

Bár sorra enyhítenek a járvány miatt elrendelt korlátozásokon az egyes országokban, a csoportos utaztatók egyelőre nem találják a kiutat a járványhelyzetből. A teljesen lenullázódott piac újraindítására addig semmi esély, amíg a nemzetközi turizmust gúzsba kötő kötelező karanténszabályokat mindenhol vissza nem vonják. Ezen a téren az összeurópai járványgörbe kedvező alakulásával javulhat a helyzet, és a várakozások szerint június közepén már érdemi változásokat tapasztalhatnak az utazni készülők. A szervezett utaztatás még hónapokig aligha tud megkezdődni, sehol sem indulhattak el a turistabuszok, és a szállodahajók érkezésére sem lehet augusztus közepe előtt számítani – mondta a Világgazdaságnak Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (Mabeusz) elnöke, a távol-keleti turistákra szakosodott EETS Budapest ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy a március előtti foglalások 10 százaléka még él júliusra, ennek ellenére kevés esélyt lát arra, hogy meg is jelennek a külföldi csoportok, hiszen a nemzetközi határnyitásokról és a karanténszabályokról lassan érkeznek és sokszor ellentmondóak a hírek.

Már nem a járvány, hanem a bizonytalanság fékezi a turizmus újraindulását, aminek következtében egyre több nemzetközi rendezvényt, kiállítást és konferenciát halasztanak 2021-re, sőt 2022-re is – tudtuk meg a Mabeusz elnökétől. Az üzleti és más hivatalos rendezvények időpontjai így egyre későbbre tolódnak, és velük együtt a tervezett bevételek is úsznak, a tavalyi 16 milliárd forintos beutaztatói piacot épp a szezonkezdetnek számító márciusban bénította meg a Covid–19-járvány. Lázár Judit nem titkolja, hogy a helyzet rosszabb, mint amire számítani lehetett, erre utalnak az egyre hosszabb távú halasztások. Kezdetben még júniusra tették át a márciusi, áprilisi és májusi kiállításokat, konferenciákat és egyéb nemzetközi céges rendezvényeket, majd őszre, de már az év végében is egyre kevesebben bíznak. Hatásos és elérhető védőoltás nélkül a járvány újra fellángolhat, és ennek eshetősége a hosszú távú tervezést is megnehezíti. Ami már most biztos, az az, hogy szeptemberig Ázsiából és Amerikából sem indulhatnak útnak szervezett turistacsoportok, ami alapjaiban írja felül a budapesti turizmus jövőképét és várható bevételeinek nagyságrendjét.

A fokozatos határnyitások után mozgolódást először a szomszédos országok között vár a Mabeusz elnöke is, remélve, hogy a nyári kármentést az uniós országok összehangoltan, egymást segítve teszik lehetővé. A szállodahajók utasainak 80-85 százaléka amerikai, de a németek és az osztrákok is szeretnek hajózni, és buszozásra is kaphatók. Bár Lázár Judit információi szerint ez utóbbit épp e két ország első lépésben csak egymás területén tervezi kölcsönösen engedélyezni. Fontos azonban figyelni a külföldi piacokat, hogy ha újraindul a nemzetközi marketingtevékenység, a Magyarország iránt érdeklődő közönséget gyorsan elérjék az üzenetek.

A Mabeusz húsz tagja évente csaknem 250-300 ezer külföldi turistát utaztat csoportosan Magyarországra, és a teljesen leállt és a legkésőbbi újraindulásra esélyes beutaztatói szektor képviseletében az érintett irodák életben maradását segítő járulékmentesség meghosszabbítását kérik és remélik. A jelenlegi feltételekkel sikerült a dolgozók 80 százalékát megtartani, igaz, korábbi bérük alig 50 százalékáért. További támogatás nélkül ezek a vállalkozások tömeges leépítésekre kényszerülnek.

Országosan harmada, Pesten ötöde a nyári foglalás a korábbinak

Csaknem negyedmillió külföldi vendégfoglalást tart számon a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ idén nyárra, amelynek alig több, mint 19 százaléka, 46 ezer a budapesti szálláshelyre szóló – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Mindez a fővárosban a tavaly nyári forgalom 21,5 százalékát, országosan pedig a 34 százalékát teszi ki. Egyelőre csak nyárra vonatkozóan vannak összehasonlító adatok. A szeptember–decemberi időszakra az országos foglalások száma 120 ezer, a budapestieké 40 ezer. A fő küldőpiacok rangsorát nyáron és ősszel–télen is a németek vezetik, utánuk nyáron Egyiptomból, az Egyesült Királyságból és Ausztriából terveznek a legtöbben ide utazni. Az angolok ősszel újra az élbolyban vannak, és az oroszok kerülnek még az élre. Az adatok az egyéni és a csoportos foglalásokat együttesen tartalmazzák. | S. T.

 

turizmus mabeusz
Ezek is érdekelhetik