Magyar gazdaság

Elnyelte a járvány a turizmust

Földbe álltak áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek mutatói, a szektor forgalma 97 százalékkal csökkent a pandémia hatására.

A koronavírus-járvány miatti intézkedések hatására szünetelt a turizmus, üzemszünetre rendezkedtek be március második felétől a kereskedelmi szálláshelyek Magyarországon is.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma áprilisban 99 százalékkal, a belföldieké 95 százalékkal esett vissza

- közölte a KSH pénteki gyorsjelentésében. Eszerint a szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, valamint közösségi szálláshelyek bevétele a tavaly áprilisinak a 3 százalékára, azaz 97 százalékkal esett vissza., és mindössze 1 milliárd forintot tett ki. A nyitva tartó 1,3 ezer szálláshely felében egyáltalán nem volt vendégforgalom, a 18 ezer belföldi vendéghez kötődő 52 ezer vendégéjszaka csaknem felét panziókban töltötték el, így ezek a szálláshelyek az átlagosnál kisebb, összességében 81 százalékos visszaesést könyveltek el. A kereskedelmi szálláshelyek áprilisban mindössze 3 ezer külföldi vendéget jelentettek 17 ezer vendégéjszakával.

Fotó: Kallus György / VG

Áprilisban, amikor mindvégig kijárási korlátozások voltak érvényben az ország teljes területén, a turizmus elérte a mélypontot, a minimális vendégforgalmat jellemzően a munkavégzés érdekében történt utazások adták, az ágazati mutatók csaknem teljesen lenullázódtak.

Az év első négy hónapja, 2020 első harmadának mérlege:

a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma 43 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A 4,2 millió összes vendégéjszaka fele a külföldi, fele a belföldi vendégektől származott. Az időszakban jegyzett összesített árbevétel 83 milliárd forint volt a szektorban, ami 39 százalékkal marad el a bázis időszaktól.

KSH turizmus kereskedelmi szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek