Magyar gazdaság

Lengyel kamionok is fűtik az árakat

Az eső egy időre leállítja a kukorica aratását és a búza vetését, de ezek a munkálatok alapvetően nincsenek késésben. Az árak az export és az előzetesen vártnál gyengébb termés miatt némileg emelkedtek.

A hét végi csapadék megérkeztéig a kukorica 25-30 százalékát aratták le, körülbelül 8,2 tonna hektáronkénti országos átlaggal, de nagyon nagy a szóródás – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Mint elmondta, a termelők arra panaszkodnak, hogy – hasonlóan a nyári növényekhez – egy tonnával alacsonyabb a termésátlag annál, mint amekkorára számítottak.

A napraforgónál is hasonló a helyzet, csak 2,8 tonna lett az országos átlag.

Petőházi Tamás szerint az a csökkenés oka, hogy a növények nem egységesen keltek ki. Azok, amelyek későn keltek, inkább a növekedésbe fektettek energiát, hogy „felérjenek a napfényig, és másik növény ne nyomja el őket”. Emiatt viszont nem fejlesztettek csövet, a napraforgónak pedig kisebb lett a tányérja. Augusztus közepéig a GOSZ is nagyobb termésre számított, de a területbejárásokon kiderült, hogy a távolról nagyon ígéretesnek látszó tábla későn kelt növényein jóformán nincsenek csövek.

Az előzetes adatok szerint az idén mintegy 950 ezer hektárról takarítanak be kukoricát, de

az aratást az eső várhatóan egy hétre leállítja, mert annyira átáztatja a talajt, hogy néhány nap pihenőt kell tartani.

A búzavetés előtt azonban jól jön a kiadós csapadék, a talaj feltöltődhet nedvességgel.

Hasonlóan látják a helyzetet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségénél. Csősz Tibor, az érdekképviselet tanácsosa szerint ugyan általános nézet, hogy a napraforgónak és a kukoricának is éppen jókor jött az eső, a napraforgó 2,8 tonnás hektáronkénti termésátlaga mégis az utóbbi évek leggyengébbje. Sok volt a léha szem, egyes területeken a sok eső miatt megdőlt az állomány, így be sem lehetett takarítani.

Fotó: Tolnai Népújság

Sem a kukorica betakarításával, sem pedig az őszi kalászosok vetésével nincsenek elkésve a gazdálkodók – hangsúlyozta Petőházi Tamás. Azokon a helyeken lehet sietősebb, amelyeken őszi kalászos lesz a kukorica utóveteménye. Ilyenből minden évben van 200-300 ezer hektár. A GOSZ elnöke szerint ezeken a területeken a kalászosokat már kicsit későn fogják elvetni.

Az árak abból a szempontból szokásosan alakulnak, hogy a felvásárlók sokallják, a termelők pedig keveslik azokat. Becslések szerint Kelet-Magyarországról a lengyel vevők napi 50-100 kamion árut vihetnek ki az országból, ez pedig magasan tartja az árakat.

Ez azt jelenti a GOSZ elnöke szerint, hogy a napraforgó tonnánkénti ára akár a 130 ezer forintot is elérheti, a kukoricáé pedig – a tétel helyétől függően – az 50 ezer forintot. Néhány hete még 40 ezer forint körüli árakról szóltak a hírek. Igaz, akkor még a teljes kukoricatermést is 8,3 millió tonnára várták, de miután egymillió hektár alatt maradt a betakarítandó terület, és szakértők szerint az eddig mért 8,2 tonnánál alacsonyabb lesz a termésátlag, várhatóan kisebb lesz a termés. A termelőknek számolniuk kell a szárítási költségekkel is, amelyek a már magtárakban lévő korai hibrideknél alacsonyak voltak, de ebben a szezonban nem ez lesz a jellemző.

gabona aratás eső
Kapcsolódó cikkek