Magyar gazdaság

Az unióban minden ötödik ember az elszegényedés határán él

Több mint 92 millió ember él a szegénységi küszöb közelében az Eurostat friss felmérése szerint.

Több mint 92 millió ember él a szegénységi küszöb közelében, ami az lakosságának tekintetében majdnem 22 százalékos arány – írja az Eurostat pénteken megjelent felmérése.

A frissen megjelent adatok 2019-re vonatkoznak, így nem tartalmazzák a koronavírus okozta gazdasági sokk hatásait. Éppen emiatt azonban

kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a világjárvány gazdasági és társadalmi kárainak felmérésekor.

Az alábbi ábra a 2019-ben az elszegényedés és társadalmi kirekesztés határán élők százalékos arányát mutatja az országok lakosságának arányában.

Fotó: Eurostat

Magyarországon az évek óta tartó csökkenés után, már az embereknek kevesebb mint 19 százaléka élt az elszegényedés határán,

ami az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai alapján az átlagnál alacsonyabbnak számít. Hasonló a helyzet Lengyelországban 18 százalékkal, míg Szlovákiában már csak 16 százalék volt ez az arány.

A kutatás alapján Csehországban élnek a legkevesebben e tekintetben veszélyben, ott a lakosság 13 százaléka, míg Szlovéniában már 14 százalék, addig Finnországban az emberek 16 százaléka élt a küszöb környékén.

A legnagyobb arányban Bulgáriában voltak az elszegényedés határán 33 százalékkal, őket követi a sorban Románia 31 százalékkal és Görögország 30 százalékkal.

Címlapkép: MTI Fotó: Varga György

Eurostat Magyarország Európai Unió elszegényedés
Kapcsolódó cikkek