Magyar gazdaság

Magyar-török együttműködés a robotika és az 5G területén

A pályázatok többek között a mesterséges intelligencia, robotika és 5G technológia fejlesztésére fókuszálnak – derül ki az ITM közleményéből.

Megjelent az a kétoldalú tudományos és technológiai megállapodás, amelynek keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és török partnere, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBITAK) közösen ösztönzi a K+F projektekben való együttműködéseket – írja az Innovációs és Technológiai minisztérium közleménye.

A felhívás célja olyan innovatív, piac-közeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet.

Az új felhívás magyar részről 200 millió forint keretösszeget biztosít a hazai és a török felsőoktatási-kutatóintézeti szféra és vállalkozások ígéretes projektjeire.

Pályázatokat a kiírásban meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani az egészségipartól az információs és kommunikációs technológiákon (különösen a mesterséges intelligencia és 5G) át a műszaki tudományokig (a többi között az autonóm járművek, robotika területén).

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Napjainkban egyre fontosabbá válnak a nemzetközi együttműködések a kutatás-fejlesztés területén is. A vírus elleni küzdelem mellett azonban kiemelt figyelmet kell fordítanunk az innovatív technológiai fejlesztésekre

- mondta Gulyás Tibor, az ITM helyettes államtitkára.

A digitalizációs változások kedvező hatással lesznek a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságára és az emberek életminőségének javítására – fűzte hozzá a politikus.

5G robotika Magyarország Törökország innováció mesterséges intelligencia kutatás és fejlesztés
Kapcsolódó cikkek