Magyar gazdaság

Teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a fiatalok

Legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak – közölte péntek reggel Orbán Viktor.

Legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik nem töltötték b a 25. életévüket, azoknak

teljes jövedelemadó-mentességet adunk

– jelentette be a kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Orbán Viktor hozzátette, hogy fontosnak tartja, hogy miután nyugdíjasoknak visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok is kapjanak egy lehetőséget.

Fotó: Shutterstock

A részletek kidolgozásával Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg. Hasonló adókedvezményt már Lengyelországban is bevezettek.

A magyar költségvetésnek 130-150 milliárd forintba fog kerülni.

A szakmai ösztöndíjak és a mellett az adókedvezmény egy komoly lehetőséget lesz a pályakezdő fiataloknak, hogy boldoguljanak – tette hozzá Orbán Viktor.

Szakértő: nem ismeretlen kedvezmény

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek

– reagált lapunknak Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere a miniszterelnök bejelentésére. A szakember emlékeztetett: 2018. december 31-ig a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén szociális hozzájárulási (szocho) kedvezményt kaptak a munkáltatók, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egyelőre csak az mentesség bevezetésének ténye ismert, mint mindig, itt is a részletek lesznek az igazán érdekesek. Ami biztos, hogy a KSH legfrissebb statisztikái szerint 2020. harmadik negyedévében

összesen kb. 280.000 25 év alatti fiatal dolgozott, őket érintheti

Várhatóan a 25 év alatti fiatalok bér jellegű jövedelmére lesz alkalmazandó, ami lényegében meg fog egyezni a szocho kedvezmény alapjával, mivel az is a bérkifizetéseknél bírt jelentőséggel. Lényeges különbség viszont, hogy míg a szocho kedvezmény a munkáltatók terheit csökkentette, addig a személyi jövedelemadó kedvezmény a kézhez kapott nettó bért emeli – hangsúlyozta Fischer Ádám.

Hozzátette: nem tudni, hogy miért az szja kedvezmény bevezetése és nem a korábban létező szocho kedvezmény visszavezetése mellett döntött a kormány. Elképzelhető, hogy hogy ezzel a lépéssel főleg az iskolaszövetkezeti foglalkoztatást kívánja támogatni a kormány, márpedig az iskolaszövetkezetek eleve nem fizetnek szochot a kifizetett munkabér után.

25 év alattiak Orbán Viktor szja
Kapcsolódó cikkek