Magyar gazdaság

Gyorsan drágultak az alapélelmiszerek januárban

A Világgazdaság elemzői konszenzusával megegyező mértékben nőttek a fogyasztói árak.

Januárban 2,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 2020 azonos időszakához képest, ami megegyezik a Világgazdaság elemzői konszenzusával – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A drágulás üteme 0,9 százalékos volt az előző hónaphoz képest. A maginfláció a várakozásokkal ellentétben nem enyhült a decemberi 4 százalékról, hanem 0,1 százalékkal emelkedett. A KSH kommentárja szerint

a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

A szeszesital-dohányáru termékkategória 9,9 százalékkal nőtt, a dohánytermékek 16,5 százalékkal drágultak, jelentős részben a jövedéki-adóemelés következtében.

Az élelmiszerek 3,9 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a tartós fogyasztási cikkek 3,1 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások inflációja 1,7 százalék volt januárban, a háztartási energia 0,3 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok ára 0,1 százalékkal csökkent, az üzemanyagokhoz 3,5 százalékkal olcsóbban juthattunk hozzá. A ruházati cikkek 2,9 százalékkal olcsóbbak voltak, mint egy évvel korábban.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az előző hónaphoz képest 1 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs), ugyanakkor az étolaj (3,2 százalék), a csokoládé és kakaó (2,4 százalék), a száraztészta (2 százalék) és a cukor (1,9 százalék) ára is jelentősen nőtt.

A dohánytermékekért 3 százalékkal kellett többet fizetni, mint decemberben. Míg az előző évhez képest csökkent az üzemanyagok ára, addig havi alapon 3,9 százalékkal drágult. A személygépjárművek 2,4 százalékkal drágultak, a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal kerültek többe, mint egy hónappal korábban. Az autópályadíjak emelése miatt a parkolás díja 2,7 százalékkal került többe. A szezon végi kiárusítások következtében 2,8 százalékkal esett a ruhanemű ára egy hónap alatt.

KSH infláció fogyasztói árindex fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek