Magyar gazdaság

Száműzi a PET-palackos szénsavas üdítőket a XIXO

Ezzel a lépéssel a vállalatcsoport termékeinek 95 százaléka aludobozos lesz.

Február 1-től a XIXO szénsavas italait kizárólag 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosítható aludobozba csomagolja

a HELL ENERGY Magyarország Kft., ami egyúttal azt jelenti, hogy a gyártó ebben a termékcsoportban teljesen megszünteti a PET palackos kiszerelést.

A HELL csoport garantáltan legalább 75 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült italdobozokba tölti a termékeit, ahogy tavalyi bejelentésükben előrevetítették.

A vállalat a Világgazdaság kérdésére közölte,

2020 végén már a gyár átprogramozásán dolgoztak, hogy 2021-től csak az újonnan beszerzett magas újrahasznosított tartalommal rendelkező alumíniumlemezekkel dolgozhassanak.

A cégcsoport 2017-ben foglalt állást az alumínium mellett, amikor is megépítette Magyarország első alumínium italdobozgyárát.

Fotó: XIXO

Az utóbbi öt évben már 60 százalékkal csökkentette a PET palack csomagolású termékeinek arányát a portfólióban, így ez az arány ma már csak 5 százalék, és ezt 1 százalék alá viszi újabb 5 éven belül.

Fel vagyunk készülve az átállásra, hisz az utóbbi 2 töltősor beruházásnál és csomagolástechnológiai beruházásnál mind az alumíniumot helyeztük előtérbe. Jelenlegi 4 aludobozos töltősorunk elegendő kapacitást biztosít

– közölte a Világgazdasággal a vállalat.

A cégcsoport hosszú távú fenntarthatósági fejlődési programjának köszönhetően folyamatosan növelte portfóliójában az aludobozos termékek arányát, így tavaly már termékeinek 95 százaléka alumínium dobozban került forgalomba.

A PET-tel szemben az alumínium italdobozok – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – végtelenszer és teljes mértékben, minőségvesztés nélkül újrahasznosíthatók.

Hulladékanyagként is a legértékesebbek az összes csomagolás közül, így visszagyűjtésük és újrahasznosításuk is a legkönnyebben, legnagyobb arányban megoldott.

A valaha kibocsátott alumínium mintegy 75 százaléka jelenleg is forgalomban van, a hatékony körforgásnak köszönhetően 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladék tárolóba dobta, ismételten alumíniumdoboz készülhet belőle.

A XIXO töretlenül dolgozik a fenntarthatósági programjának megvalósításában, amely nem képzelhető el fogyasztóink közreműködése nélkül. A 2020-as esztendőben szervezett újrahasznosításra ösztönző promóció keretében, vásárlóink segítségével nagyságrendileg négyszázezer aludobozt gyűjtöttünk vissza.

– mondta Vecsei Márton, a XIXO márka vezetője.

alumínium XIXO Hell Energy csomagolás
Kapcsolódó cikkek