Magyar gazdaság

Ezért veszélyes élni a teljes helyreállítási alappal

A teljes csomag felvétele nagyot dobna a magyar államadósságon.

Hosszútávon is növelheti Magyarország államadósságát a NextGenerationEU alap, más néven európai helyreállítási terv hitelből finanszírozott része – többek között erre hívják fel a figyelmet az Állami Számvevőszék elemzői.

Mellőzné az uniós hitelt a magyar kormány

Szükség esetén a kormány megfontolja a felvételét, de minél alacsonyabb államadósság mellett szeretnék végrehajtani a gazdaság újraindítását.

Az NGEU forrásai vissza nem térítendő támogatások (390 milliárd euró) és hitelek (360 milliárd euró) formájában kerülnek majd kifizetésre, ezzel az a korábbiaknál jelentősebb fiskális szerepet vállal majd a tagállamok gazdálkodásában – világítanak rá az ÁSZ elemzői. Kifejtik:

az NGEU keretében a beruházásoknak, a projekteknek 2026-ig meg kell valósulniuk.

Mint írják: az NGEU forrásokból megvalósított beruházások az államadósság-teher relatív csökkenését segíthetik elő. Az NGEU keret sajátossága, hogy a kifizetések a célkitűzések, a mutatószámok teljesítéséhez kötöttek. A célok teljesítéséig pedig az NGEU kerettervek finanszírozása tartósan növeli a nemzeti költségvetési kiadásokat, ezáltal ronthatja a államadósság arányát. A kalkulációk szerint a teljes hitelkeret kihasználása 2020-as makrogazdasági környezet szerint 7,5 százalékos államadósság növekedést okozna – hívják fel a figyelmet az ÁSZ elemzői.

Fotó: Shutterstock

 

Hozzáteszik:

az NGEU források hitelből finanszírozott része tartósan, akár 2058-ig növelhetik az államadósságot.

Jelenleg még nem kidolgozott, hogy az NGEU hitelekhez kapcsolódó tagállami kötelezettségvállalás és az eredményelváráshoz kötött finanszírozás pontosan hogyan valósul meg, ezért a pénzügyi kockázatok meghatározása csak korlátozottan lehetséges – mutatnak rá a szakértők.

Az elemzés lezárását követően a Kormány által 2021. április 24-én nyilvánosságra hozott információk alapján Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi terve keretében a megtervezett összeg a vissza nem térítendő támogatásokra (2 511,5 milliárd Ft) fog kiterjedni. A tervben előrejelzett fókuszterületek: az egészségügy fejlesztése, az infrastruktúra fejlesztése, a felsőoktatás fejlesztése, valamint az átállás a körforgásos gazdaságra.

helyreállítási alap NGEU koronavírus Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi terv EU
Kapcsolódó cikkek