Magyar gazdaság

Húszmilliós tőkét kaphatnak a legjobbak

A Startup Campus programjaira május 23-ig jelentkezhetnek a csapatok.

A startupok inkubációjában a Startup Campus már öt éve aktívan részt vállal, már egészen korán, az ötlet fázisban bizalmat szavaz az ígéretes csapatoknak, amelyek aztán egészen a piacra lépésig megkaphatják a szükséges támogatást. A Startup Campus 2021-es tavaszi inkubációs programjai is ennek megfelelően épülnek fel, közülük háromra még lehet jelentkezni május 23-ig.

Egyre több különböző iparági szereplő fordul hozzánk, hogy közösen találjuk meg az adott területet leginkább érintő kihívásokra a legjobb válaszokat: így az elmúlt években innovációval segíthettük a divat és design ipart, az agrárágazatot, illetve volt inkubációs programunk városi mobilitás témában is

– mondta Kovács Zsolt, az elmúlt években több mint száz korai fázisú startup indulását segítő Startup Campus ügyvezető igazgatója. Hozzátette, idén pedig olyan újabb területekre is belépnek, mint a még nemzetközileg is fiatal területnek számító sporttechnológia és sportegészségügy, a nagy megújulás előtt álló turizmus és a kiemelten tudásintenzív területnek számító logisztika.

Az egyik ilyen a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal közösen indított inkubátor program, amelynek a turisztikai startupok támogatása mellett fontos célkitűzése, hogy segítse a járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztését. A CheckINN Startup Program a korai fázisú, induló turisztikai startupok számára adhat lehetőséget, amelyre turisztikai, vendéglátó- vagy szállodaipari, vagy más ezekhez kapcsolódó startup ötlettel vagy prototípussal rendelkező csapatok jelentkezhetnek.

Kiemelten várják a szervezők azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a kontaktmentes élményeket, okos és fenntartható fejlesztésekkel segítik a túlzott turizmussal küzdő desztinációkat, a regeneráló vagy regeneratív utazás elterjedését, illetve innovatív módon segítik a légiközlekedés mihamarabbi biztonságos újraindulását.

Fotó: Pixabay

A másik tematikus programban olyan sportkiválóságok segítik a résztvevő sporttechnológiai startupokat, mint Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-bajnok, Csisztu Zsuzsa korábbi tornászbajnok és sportjogász, Borsányi Gábor Teqball-alapító, valamint Bogdán Csaba és Lóránt András sportmenedzserek. A SportTech Startup Programmal a magyar sporttechnológiai cégek utánpótlásában, a sporttal és sportegészségüggyel kapcsolatos innovatív ötletek piacosításában szeretne szerepet vállalni a Startup Campus. A programra teljesítménynövelés, sportegészségügy, megelőzés és rehabilitáció, sporteszköz-technológia, sportlétesítmények, sportegyesületi gazdálkodás, stadionszolgáltatások, tömegsport és egészséges életmód, szurkolói élménytechnológiák, vagy esetleg sportmenedzsment eszközök terén megoldással rendelkező startupok jelentkezését várják.

Az egyetemi innovációk sem maradnak magukra, a Startup Campus University programban eddig már 20 csapat nyert el több millió forintos befektetési ajánlatot és olyan vállalkozásnak segítette az elindulását, mint a műanyagot lebontó baktériumokat fejlesztő és már a Techstars portfóliójában szereplő Poliloop, vagy a Hiventures már második körös befektetésre készülő Respray. A program iparágtól függetlenül vár bármilyen ötlet vagy prototípus fázisban járó projektet, de idén a kiemelt fókuszterületeket az Adria Port Zrt. által adott kihívások jelölik ki, így

a szervezők külön keresik azokat a megoldásokat, amelyek a logisztika, a kikötői technológia, valamint a tengeri közlekedés területén tudnak megoldást nyújtani.

Ennél a programnál az is kikötés, hogy a csapatban legalább egy egyetemista is legyen.

Mindhárom programra legalább kétfős csapat jelentkezhet, amely sikeres szereplés esetén részt vehetnek öthetes üzletfejlesztési, illetve öthetes befektetésre felkészítő képzésen. A programokat – amelyekre a Startup Campus online felületein keresztül lehet jelentkezni – demo day zárja majd, amelyen a szakmai zsűri döntése alapján 20 millió forintos befektetést kaphatnak a legjobb startupok.

startup Startup Campus turizmus inkubációs program vállalkozásfejlesztés sport egyetem mentorálás
Kapcsolódó cikkek