Magyar gazdaság

Két palack 1889-es Tokaji Esszenciát bocsátanak árverésre

Akár ezer fontot ( jóval több mint 400 ezer forintot) is le kell szurkolnia annak, aki egy üveg XIX. századi Tokaji Esszenciához szeretne hozzájutni.

Két palack hihetetlenül ritka, 1889-es évjáratú Tokaji Esszencia is a nemzetközi piacon tűnik fel 2021. július 8-án, Angliában a Business & Life Hír-és Cikkügynökség értesülése szerint. A Dreweatts aukciósház értékesítésében a borgyűjtők a Tokaji borvidékről származó nedűkért licitálhatnak. Bizonyára nagy lesz az érdeklődés, részben a neves aukciószervező cég hitelessége, részben az előállító személye, részben a bor különlegessége és kiváló minősége miatt.

Az 1759-ben alapított Dreweatts az Egyesült Királyság egyik legnagyobb aukciósházának számít, amely műalkotások, bútorok, ékszerek, könyvek, órák mellett borok aukcióra bocsátásával is foglalkozik. Évente több mint 40 árverést rendez.

A Fine and Rare Wine and Spirits (minőségi, ritka bor és szeszes ital) részlege szervezi a júliusi értékesítést, melynek minden bizonnyal ékessége lesz a két üveg Tokaji. A ritka palackoknak a cég önálló cikket is szentel webolalán.

Fotó: Shutterstock

A borok királya, a királyok bora – tartja a Tokajiról a magyar mondás, a Tokaji Esszencia pedig még e remek borok közül is kiemelkedik osztályon felüli minőségével. Egyesek azt tartják ról, hogy még az aszúnál is különlegesebb. Készítésekor a külön gyűjtött, túlérett gyümölcsből annak saját súlyával préselik ki a koncentrált mustot, amit üvegballonokban erjesztenek. Mivel a magas cukortartalma miatt csak kis mértékben erjed meg, a nedű alkoholtartalma egészen alacsony marad. Ezért az erjedést követően még a palackokban is tovább érlelik, így tényleges elkészítési ideje elérheti a tíz esztendőt is.

A régió egyik első és leghíresebb borásza Zimmerman Lipót volt a XIX. században, és a borelőállítás hagyományát több nemzedék vitte tovább.

Zimmermanék tehetős zsidó földbirtokos-családnak számítottak, jelentős szőlőültetvényekkel rendelkeztek Tokaj-szerte, s tagjai egészen a második világháborúig készítették a régió legendás édes borát. Vagy hatvan pincével rendelkeztek. Mádon, egy elegáns kúriában éltek, de Abaújszántón is volt házuk, második lakóhelyként. Boraik jelentős nemzetközi sikereket értek el, több aranyérmet is szereztek, például az 1892-es berlini és az 1896-os párizsi versenyeken. Virágkorában a társaság Budapesten kívül tartott fenn irodát Berlinben, Londonban és New Yorkban is.

A második világháború pokla azonban nem kímélte a Zimmerman családot sem, tagjait deportálták, sokan közülük életüket vesztették. Ezután a szőlőültetvények hanyatlani kezdtek, a szocializmus idején állami kézbe kerültek. Az 1989/90-es rendszerváltást követően a privatizáció során az egykori szőlőbirtok részei sok kistulajdonoshoz kerültek. Később azokat többek között Hugh Johnson brit borszakíró hatvan magánszemélytől vásárolta meg, megalapítva a ma Royal Tokaji Borászat néven ismert vállalkozást, amely fontos szerepet játszott a legendás magyar borok újjászületésében. E nedűk, Hugh Johnson szavaival élve

még az imádkozó angyalokat is megénekeltetik.

2016 júniusában a Zimmerman család holokauszt-túlélőinek hat leszármazottja a borászat székházánál két emléktáblát is elhelyezett őseikre emlékezve, tisztelegve egyben munkájuk előtt is, hiszen az 1800-as évek eleje óta jelentős szerepük volt a tokaji borok előállításában és forgalmazásában.

Mark Robertson, a Dreweatts borosztályának vezetője az árverésre készülve úgy érzi, az aukción szereplő két üveg a tokaji bor történelmi jelképe is, s egyben főhajtás Zimmerman Lipót és családja előtt.

A két palackot külön értékesítik majd, egy tétel kikiáltási ára várhatóan 500 és 1000 font (körül belül 200–400 ezer forint) körül alakul majd.

bor Tokaji árverés aukció
Kapcsolódó cikkek