Magyar gazdaság

Továbbra is közel kétszer annyit lehet keresni Budapesten, mint a keleti megyékben

Nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne érződött volna a járványhatás az elmúlt egy évben.

Összesen 15 megyében és a fővárosban nőtt az álláskeresők száma, a legjelentősebben, 61 százalékkal Budapesten – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021 első negyedévi, Fókuszban a megyék című térségi összehasonlításából. A kedvezőtlen budapesti számokban a turizmus játszotta a fő szerepet, a főváros szálláshelyein 2021 márciusáig 57 ezer vendég 192 ezer éjszakára szállt meg, ezek az értékek 94, illetve 90 százalékkal maradtak el a 2019 azonos időszakitól. A keresetekben továbbra sincs érdemi változás,

míg a fővárosban 346 ezer forint volt a nettó átlagkereset, Szabolcs-Szatmár megyében 192 ezer forint.

Fotó: Mártonfai Dénes

A területi adatokból szintén kiderül, hogy az ipari termelés volumene öt megyében nem érte el a 2020 első negyedévit, a legnagyobb arányú visszaesés Bács-Kiskun és Vas megyében történt. Az öt megye közül négyben a 2019 első három hónapjához viszonyítva is csökkent a kibocsátás, de Budapest iparát is ugyanez jellemezte. Ugyanakkor a januári 6,7 százalékos mérséklődés után februárban kismértékben, márciusban pedig az egy évvel korábbi, üzemleállások miatti alacsonyabb bázishoz képest már 16 százalékkal bővült a kibocsátás, ami egytizeddel a 2019. márciusit is felülmúlta. Az év harmadik hónapjában már Vas megye kivételével mindenütt nőtt a termelés, Győr-Moson-Sopron megyében közel harmadával.

Az építőipari termelés 0,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, ezzel folytatódott a korábbi negyedévek csökkenése, bár januárban és márciusban már növekedett a teljesítmény az előző év azonos hónapjához képest. Elsősorban a korábbi beruházási programok kifutása, valamint a koronavírus okozta járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai okozták a februári jelentős csökkenést a statisztikusok szerint. Kilenc megyében és Budapesten már bővült az építőipar teljesítménye (Csongrád-Csanád megyében a leginkább, 35 százalékkal). A legnagyobb visszaesés (31 százalékos) Komárom-Esztergom megyében következett be.

munkanélküliség járvány KSH keresetek álláskereseők
Kapcsolódó cikkek