Magyar gazdaság

Az éttermesek felélték tartalékaikat, újabb bezárástól tartanak

Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is.

Megugrott a vendéglátás forgalma júniusban, a júliusi árbevétel pedig már megközelíti a 2019-es júliusit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és az előzetes pénztárforgalmi kimutatásokból. A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésével júniusban 28,6 százalékkal nőtt a forgalom volumene, 36,3 százalékkal az árbevétele, és az utóbbi már csak 2,8 százalékkal marad el a válság előtti, 2019-es szinttől. 

„Kifejezetten kedvező, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok szerint június 24. és július 23. között a vendéglátás árbevétele már 10,3 százalékkal haladta meg a két évvel ezelőttit, de ebben fontos szerepe volt a vendéglátói árak tetemes emelkedésének is” – összegezte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte a következő hónapokban érdemben folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, de ehhez szükség van a nemzetközi turizmus beindulására is. A nagyobb sportesemények már több külföldi nézőt vonzhatnak, csakúgy, mint egyes őszre tervezett nagy rendezvények. 

Azonban számos idei tömegfesztivál elmarad, az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom továbbra is kiesik, így a vendéglátás teljes helyreállása csak a következő években várható. 

Fotó: KALLUS GYORGY

Mivel a vendéglátás nyáron, júliusban és augusztusban fut a csúcsra, a Blokkk.com szerint az idén is ez várható, még annak ellenére is, hogy az árak növekedtek: a tavaly nyári drágulás 7 százalékos volt, 2021 derekán pedig 6 százalék körül alakult. A statisztikai adatok szerint júniusban 130 milliárd forintos bevétellel lehetett számolni a szektorban, míg a 2019-es bevétel ugyanebben a hónapban 133 milliárd volt, tehát már közel a válság előtti szint. A várakozás szerint egyébként is kiemelkedő havi forgalomra lehet számítani, így júliusban és augusztusban is.

Azonban hiába a korábbi évhez képest jobb kasszaadatok, a piaci szereplők még mindig borúlátók, főleg a bizonytalan ősz és a járvány várható negyedik hulláma miatt. A vendéglátók legnagyobb része továbbra is a létfenntartásért küzd 

– húzta alá a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. A vendéglátóipar rendkívül polarizált – mutatott rá –, míg a mostani adatokat valószínűleg a nyaralóhelyek húzzák fel, ahol valóban nagy a forgalom, addig a belvárosi éttermek többsége be van zárva, hiszen a külföldi turisták száma még mindig a töredéke a válság előtti évekének. 

A nyári hónapok az idén sem oldják meg a szektor problémáit. 

Elfogytak a tartalékok, sok étterem-tulajdonosnak el kellett adnia az autóit, vagy jelzálogot kellett felvennie a házára, hogy nyitva maradhasson, de egy esetleges újabb teljes zárás esetén már végleg becsődölhet. A vendéglátásban ráadásul óriási a munkaerőhiány, az alapanyagárak pedig az egekbe ugrottak. Ennek ellenére csak 5–15 százalékkal mertek emelni jó néhány étteremben, nehogy elriasszák a vendégeket.

Az MVI elnöke szerint a vendéglátók most abban bíznak, hogy ha kitör a negyedik hullám, akkor sem rendelnek el teljes zárást, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – szigorított maszkhasználat mellett – mehetnek étterembe. Ha ugyanis a hidegebb hónapokban bezárnak a teraszok, a belső terekbe pedig nem mehet senki, akkor az tényleg a szektor nagy részének végét okozhatja.
 

vendéglátás KSH étkezés éttermek forgalom
Kapcsolódó cikkek