A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat,

könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár. 

A cégek, vállalkozások úgy is ösztönözhetik munkavállalóikat az egészséges életvitel kialakítására és megőrzésére, hogy az általuk választott szolgáltatónál egészségügyi szűrővizsgálattal, ellátással támogatják őket. Ez lehet például egy menedzserszűrés, szemészeti vizsgálat vagy laborvizsgálat. A szűréseken túl egészségügyi szolgáltatásokra, szakorvosi ellátás formájában is igénybe vehető a célzott szolgáltatás.

Emellett elérhetők a célzott családi (önsegélyező) szolgáltatások is, amelyek révén a munkavállalók családi kiadásain könnyíthet a munkáltató.

Fotó: Shutterstock

Ezek a családi szolgáltatások különböző élethelyzetekben biztosíthatnak segítséget, ilyen lehet például a gyermekek gondozásával járó kiadások enyhítése, beiskolázás támogatása vagy akár a lakáshitel-törlesztés terheinek csökkentése.

A célzott szolgáltatások útján történő támogatás hiánypótló lehetőségként segíti a hazai munkáltatókat, hogy hozzájáruljanak a kollégák egészségesebb életviteléhez, illetve, hogy csökkenteni tudják a családi kiadásokat. A munkavállalók biztonságérzetét és lojalitását is növelheti az, hogy látják, a cég számára fontos az egészségük és a jólétük 

– mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. 

Sajnos azonban úgy látjuk, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig a támogatás kedvező adózással nyújtható, és a folyamat egyszerű. A cég szerződést köt az egészségpénztárral, a munkavállalók pénztártagként csatlakoznak, majd a munkáltató befizeti a támogatás összegét, ezt követően pedig a dolgozók igénybe tudják venni a munkáltató által nyújtott támogatásokat.

A célzott szolgáltatások esetében különböző megoldások állnak rendelkezésre. A támogatás adható egységesen, de differenciálható is az alapján, hogy a dolgozók milyen csoportja kapja és milyen szolgáltatás formájában.

Azok a munkavállalók, akik számára munkáltatójuk célzott szolgáltatást biztosít az OTP Egészségpénztárral együttműködve, most tovább gyarapíthatják megtakarításaikat. Az újonnan csatlakozó és a már meglévő pénztártagok egyaránt jelentkezhetnek ugyanis a Pénztár új nyereményjátékára, amely során összesen 3 millió forint talál majd gazdára.

A célzott szolgáltatás biztosításának folyamata:

 

  • A munkáltató kijelöli a munkavállalók számára biztosított szolgáltatás és a támogatásra jogosultak körét.
  • A munkáltató meghatározza, mely egészségpénztári szolgáltatónál vehető igénybe a szolgáltatás.
  • A munkáltató meghatározza a célzott szolgáltatás összegét és a befizetés ütemezését, majd megköti a szerződést a Pénztárral.
  • A munkavállalók belépnek a Pénztárba.
  • A munkáltató megküldi a bevallást/adatszolgáltatást a Pénztárnak és ezzel egyidejűleg az átutalást is elindítja.
  • +1 A munkavállaló (pénztártag) felhasználja a kapott támogatást a megjelölt szolgáltatásra.