Magyar gazdaság

Már 70 ezren igényelték az önfoglalkoztatók támogatását

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint 60 ezer esetben már kedvező döntés is született. A pályázatok jelentős része a szépségiparból érkezik.

Közel két hónap alatt mintegy 70 ezer igénylés érkezett az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatására – derül ki az ITM lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az egyszeri 219 ezer forintos támogatást azok a vállalkozók vehetik igénybe, akik tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerültek és alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni.

Fotó: Komka Péter / MTI

A korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység körében mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók is szerepelnek, akik a garantált bérminimum összegének megfelelő összegre pályázhatnak.

A pályázatok közül mintegy 60 ezer esetben már pozitív döntés is született, körülbelül 13 milliárd forint értékben. A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be.

A legtöbb pályázatot a fodrászok és a kozmetikusok nyújtották be, a 70 ezer igénylőből 27 ezren a szépségápolás terén tevékenykednek.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta:

A munkaalapú gazdaság kiépítésében 2010 után elért eredmények válságállónak bizonyultak. A hazai foglalkoztatás jobb formában van, mint a vírusválság előtt volt. Rekordmagasságba emelkedett a munkavállalók száma, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

Bodó Sándor önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM
Kapcsolódó cikkek