2021 első negyedévében továbbra is az új lakások és a vidék térnyerése volt jellemző a hazai ingatlanpiacon. A KSH és az MNB legfrissebb, 2021 első negyedévét vizsgáló lakásárindexei alapján a forgalom és az ingatlanárak is növekedésnek indultak a pandémia után, azonban a lakóingatlanok áremelkedése nem számít hungarikumnak, majdnem egész Európára jellemző volt a pozitív előjelű változás. Az OTP Ingatlanpont szakértői 2021 első negyedévének ingatlanpiaci folyamatait és a jövő kilátásait vizsgálják.

Fotó: Oláh Tibor / MTVA / MTI

A KSH által eddig feldolgozott adásvételek alapján Magyarországon az ingatlanpiaci forgalom 2021 első negyedévében élénkült, 2020 első negyedévéhez képest 15 százalékkal több ingatlan cserélt tulajdonost.

Az új és használt lakások árindexe ugyanakkor külön utakon indult el: míg az előbbiek árindexét a pandémia látszólag kevésbé befolyásolta és 2021 első negyedévében jelentősen növekedett (8,5 százalék), addig a használt lakások – a fogyasztói árindex figyelembevételével számított – éves reálárindexe alig emelkedett (0,5). 

Ugyanakkor mind a használt, mind az új építésű lakások ára 5,8 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest. 

A KSH statisztikája alapján 2020 azonos időszakához képest az idei év első három hónapjában közel duplájára nőtt az új lakások értékesítése.

Országos szinten az új lakások átlagos ára 2021 első negyedévében 36,1 millió forint, míg Budapesten 46 millió volt, ez 2020 átlagához képest országosan 600 ezer, budapesti szinten pedig 3 milliós áremelkedést jelent. 

A megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, négyzetméterenként 520 ezer forintos átlagáron, ez a 2020-as év átlagához képest 13 százalékos emelkedést jelentett. Minden megyeszékhelyen drágultak az új lakások négyzetméterárai, Debrecenben az átlagot meghaladó, 18 százalékos növekedést regisztráltak. 

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 815 ezer forint volt az év első három hónapjában.

Azt, hogy a Balaton partján már az év elején elindult a piaci pezsgés, jól szemlélteti, hogy a környéki települések négyzetméterárai 12 százalékkal növekedtek 2020-hoz képest, míg Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 862 ezer forintba került, ami az előző év átlagához viszonyítva 17 százalékos emelkedés jelent és magasabb a budapesti átlagárnál is. 

Szétszakadó régiók

A KSH adatai alapján a használt lakások piacán fordulatot jelentett, hogy bár 2021 első negyedévében továbbra is a kisebb településeken értékesítették a legtöbb használt lakást, Budapest és a megyeszékhelyek részesedése nőtt. 

A Balaton környékén tapasztalható folyamatos és jelentős ár- és forgalomnövekedés, valamint az agglomerációs települések térnyerése, amit az évek óta tartó budapesti kiköltözési hullám táplál, országos szinten is megjelenik a lakáspiaci árakban. A keleti országrész jellemzően olcsóbb árszínvonala miatt nem meglepő az itt tapasztalható élénkülés, és a Tisza-tó környéki településeken már megfigyelhető piaci pezsgés az árak további növekedését okozhatja regionális szinten” tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Éves szinten Budapesten az áremelkedés 2,1, a vidéki városokban 13,2, a községekben pedig 24,3 százalék volt. A városok tekintetében éves szinten minden régióban (Közép-Magyarország 22 százalék, Észak-Magyarország 12,6, Észak-Alföld 14,6, Dél-Alföld 14,9, Dél-Dunántúl 14,7, Közép-Dunántúl 12,1, Nyugat-Dunántúl 8,4) emelkedtek a lakóingatlanok árai.

Hogy meddig tart az áremelkedés, most nehezen megjósolható, mindenesetre, amíg élénk a kereslet, addig nem várható az árak csökkenése. Az új építésű és használt lakások piacát is fellendítették az állami támogatások, kérdés, hogy ezek kifutása után hogyan fog reagálni az Az eddigi vonzóan alacsony lakáshitelkamat-szintek után nemrég elindult lassú emelkedés szintén befolyásolhatja az ingatlanpiaci folyamatokat” összegezte gondolatait Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.