Nagy forgalom van Budapesten, nemcsak a közutakon, hanem a politikában is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő ezzel utalt vissza a csütörtöki demográfiai csúcsra, ahol több európai állami vezető mellett Mike Pence korábbi amerikai alelnök is részt vett. A miniszterelnök szerint a Nyugat nem képes saját magát fenntartani.

A magyar családpolitika unortodox

– fogalmazott. A sikerhez azonban egy-két évtizedes folyamatos családpolitikára van szükség – szögezte le, hozzátéve, hogy még félúton vagyunk, de szerinte a jelek biztatók. 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A miniszterelnök hangsúlyozta, kell gazdasági motiváció, hogy a fiatalok elkötelezzék magukat a családi élet mellett, ehhez a kormánynak segítséget kell adnia. Oda kell eljutni, hogy megérje anyagilag is gyermeket vállalni.

Nagyon szeretnék sokat adni azoknak, akik vállalnak gyermeket

– fogalmazott a miniszterelnök. 

A kormányfő az adó-visszatérítés motivációit azzal indokolta, hogy 2021 egy nagyon nehéz év volt, ami főleg a gyermekes családokat viselte meg leginkább, főként a digitális oktatás terhe miatt. Új elem a mostani támogatási formában, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozások is visszakaphatják az adójukat.

A kapcsán megjegyezte, hogy azt nem a kormány, hanem a munkaadók és a szakszervezetek tárgyalják meg, bár azt is hozzátette, hogy általában a kormány kontójára. Hangsúlyozta, példátlan mértékű minimálbér-emelést tervez a kormány, de ez nehézséget jelent a kisebb vállalkozásoknak, ezért csökkenteni kell az adójukat.

Harcolok azért, hogy ne csak a második, hanem a harmadik és a negyedik heti 13. havi nyugdíjat megkaphassák a nyugdíjasok

– jelezte Orbán Viktor.

Akik nem oltatták be magukat, életveszélyben vannak – figyelmeztette a miniszterelnök azokat, akik nem vették fel még a vakcinát. Ugyanakkor ismét jelezte, nem szeretné kötelezővé tenni az oltást, bár az egészségügyben ezt meg lehetett lépni. „Próbálom rábeszélni az embereket, hogy vegyék fel az oltást, a kormányzat kezében azonban több eszköz nincsen” – mondta Orbán Viktor.

A korlátozások ismételt bevezetéséről pedig úgy vélekedett, hogy nem szabad olyan  lezárásokat bevezetni, amelyeket igazságtalannak éreznek az emberek. „A lezárás ellen érvelek az utolsó pillanatig, amíg lehet” – mutatott rá a kormányfő.