A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Debrecenben.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Steiner Attila elmondta, az erőmű a hazai teljes szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel jelenleg, ezt lehetne a technológiaváltással akár 3-5 százalékos értékre lecsökkenteni. 

Ezt európai uniós forrás igénybevételével tervezi a kormány, a cél, hogy minél gyorsabban lehessen átállítani az erőművet a gázüzemű technológiára – tette hozzá. 

Az ITM államtitkára arról is beszélt, a kabinet további célkitűzése, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítsák elő. Az atomenergiáról még hosszú ideig nem tudunk lemondani, emellett megnőhet a fontossága a megújuló energiának, a napelemek telepítésének ösztönzésére például számos, átfogó támogatási programot fog kiírni a következő időszakban a kormány – tette hozzá. 

Azt szeretnénk, hogy Magyarországon 2030-ra három Paks teljesítményű naperőmű-kapacitás épüljön meg, ennek megvalósítása biztatóan halad – fogalmazott Steiner Attila. 

Szavai szerint a közlekedést érintően az elektromos járművek népszerűsítése és támogatása mellett a hidrogénben is komoly potencia van. 

Magyarország idén májusban fogadta el a hidrogén-stratégiáját, szeretnénk ebben is élenjárók lenni Európában – jelezte a kormánypárti politikus.