Három energiatárolót tesztel az MVM Démász Áramhálózati Kft., összesen 2000 kilowattóra (kWh) kapacitással. Ebből két energiatároló kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre (22 kV) csatlakozik. A kisfeszültségűek Kecelen és Zsombón létesültek, 30 kilowatt (kW) teljesítménnyel és 140 kilowattóra kapacitással. Az MVM Démász célja a kisfeszültségű berendezésekkel, hogy

stabilizálja az e hálózatra csatlakozó, növekvő számú háztartási méretű kiserőmű okozta hálózati anomáliát.

A középfeszültségű tároló Földeák település külterületén épült, 500 kW teljesítményű és 1600 kWh kapacitású. Ezen keresztül a nagyobb teljesítményű naperőművek hálózati energiacsúcsai simíthatók ki.

Fotó: Ujvári Sándor

A tárolók kísérleti jelleggel épültek, szélesebb körű alkalmazásukról a működési tapasztalatok alapján dönt majd az MVM Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese szerint, akit a társaság közleménye idéz. Eszerint az eddigi eredmények biztatók, rendelkezésre áll a megfelelő finanszírozás, a piaci környezet változása esetén pedig széles körben használhatók e berendezések. mindenképpen áttörést jelenthetnek a megújuló alapú termelésben is, mert a villamos hálózati társaságoknak jelentős többletfeladatot és költséget jelent a napelemes kapacitások hálózatra csatlakoztatása.