Egy év alatt 58 százalékkal nőtt az országban működő nyilvános, engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Nyilvántartásában ilyen töltőből 2021 első negyedévének végén 1471 szerepelt, ezek üzemeltetéséhez szükséges a hivatal engedélye is. Ezeken felül azonban – mint jelezték – a piaci szereplők telepítettek nem nyilvános és nem engedélyköteles töltőket, vagyis a töltők teljes száma az előbbinél több.

Fotó: Kallus György / VG

Tavaly minden megyében bővült az e-töltők száma, a legnagyobb, 44 százalékos mértékben Somogyban, egy új szereplő megjelenésének és egy már aktív engedélyes további terjeszkedésének köszönhetően.

A töltések száma azonban 25,3 százalékkal esett az egyenáramú (DC) és 5,6-del a váltóáramú (AC) töltőknél, és összességében is jelentősen zsugorodott a töltésre használt energia mennyisége. Az AC töltési energia mennyisége a megelőző időszakétól 16, a DC-é pedig 18,6 százalékkal maradt el.

A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú berendezéseken keresztül, ezt követi Pest, majd Fejér megye. Ezek az országos értékesítésből rendre 53,1, 9,4 és 4,6 százalékkal részesedtek. A többi 17 megyére így 33 százalék jutott. A töltési energia mennyisége alapján Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb a 62,5 százalékos részarányával, mögötte Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régió áll, míg a legkisebb, 4,7 százalékos a részaránya az Észak-Magyarország régiónak, ahol egyébként a töltőberendezések 6,5 százaléka található.

A tisztán elektromos gépjárművek száma az előző negyedév végéhez képest 11 százalékkal, 13 895-re nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsiké 10 százalékkal, 29 948-ra.