Közös felelősséggel tartozunk a világ minőségének megőrzéséért és javításáért, de eközben a magyar gazdálkodók nap mint nap tapasztalják az éghajlatváltozással járó kihívásokat.

Az uniós „zöld megállapodás” meghirdetésekor Magyarországon mindenki úgy vélte, hogy az előírt mértékű hatóanyag-csökkentéseket lehetetlen végrehajtani – mondta Nagy István agrárminiszter az Axiál Kft. és az Infobex Kft. új, országos lefedettségű műholdas helymeghatározási rendszerének hivatalos elindítása alkalmából szervezett gödöllői eseményen. A miniszter ehhez hozzátette, hogy az unió által meghatározott szinteket a hagyományos módon elképzelhetetlen elérni, viszont új technológiák alkalmazásával már nem utópia mindez. Tehát új technológiák kellenek, amilyen az Axiál Kft. és az Infobex Kft. új rendszere – mondta. 

A miniszter szerint a digitális infrastruktúra fejlesztése minden ágazatban elengedhetetlen, de az tény, hogy ma az egyik leginnovatívabb ágazat az agrárium, 

itt mennek a leggyorsabban végbe az új fejlesztések, és vezetik be leggyorsabban az új technológiákat. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

A precíziós technológiákkal pedig nem csak a hatóanyagok felhasználása, az energia- és a munkaráfordítás csökken, hanem alkalmazásukkal csökkentik a termelés kockázatát is. 

Mint mondta, komoly adatvagyon van már a gazdáknál, a cél, hogy ezt hatékonyan tudják használni. Hogy ezeket az új technológiákat, illetve az azok eszközeit meg tudják vásárolni a gazdálkodók, annak érdekében hirdették meg a precíziós gazdálkodás támogatására szóló felhívást, amely szeptember 20-áig még nyitva áll. Eddig 2300 támogatási igény érkezett, 173 milliárd forint értékben – tette hozzá. 

Harsányi Zsolt, Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt tíz évben 30 százalékos méretnövekedés volt a géppiacon, az agráreszközök egyre bonyolultabbá váltak, az alkatrészfelhasználás 50 százalékos növekedett. Tapasztalatai szerint a magyarországi telefonhálózat jobban működik, mint Közép-Kelet Európában máshol, ami nagy előny az ilyen technológiák használatakor. A további fejlődésre pedig szerinte az 5G-, illetve a dróntechnológiában is nagy lehetőség van.

A mezőgazdaságban hatalmas változás zajlott és zajlik, mégpedig olyan gyors ütemben, hogy az oktatás sehol a világon nem is képes ezt lekövetni, ezért elengedhetetlen, hogy az oktatásban együttműködjenek a gyakorlati életben dolgozó cégekkel

– mondta előadásában Gyuricza Csaba, A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora. A MATE-n ez gyakorlat, az Axiál pedig stratégiai partnere az egyetemnek, a duális képzés egyik fontos szereplője. A gödöllői központú egyetem digitális mezőgazdasági szakmérnöki képzést is indított, de azon dolgoznak, hogy ne önmagában precíziós mérnökökről beszéljenek, hanem agrármérnökökről, aki a legmodernebb precíziós technológiák ismerői saját szakterületükön.