Ma írják alá a magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodást – tudta meg a VG. 
E célból Alekszej Miller, az eladó Gazprom igazgatósági elnöke ma Budapestre érkezett, illetve érkezik hamarosan. A gáz vásárlója a magyar állami energiaipari csoport földgáz-nagykereskedő társasága, az MVM CEENergy Zrt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az 1995-ben született, most lejáró gázvásárlási megállapodást felváltó egyezmény Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztusi közlése szerint a szerződés évi 4,5 milliárd köbméterről szól. A mennyiségből három és fél milliárd köbméter érkezik Szerbián, egymilliárd pedig Ausztrián keresztül. A megállapodást 10+5 évre kötik, tíz év után újratárgyalható a földgáz mennyisége.

Azt, hogy a szerződést szeptember végéig alá kell írni, szentpétervári tárgyalásai után jelentette be Szijjártó Péter. Jelezve, hogy már akkor mindenről megállapodott Alekszej Millerrel, de a dokumentumot még meg kell fogalmazni. A legkésőbb szeptember 30-i határidőt azért kell tartani, mert a megállapodás szerint másnaptól az orosz gáz jelentős része már új útvonalon, Szerbia felől érkezik Magyarországra. Ehhez ekkortól el kell indítani a magyar–szerb határon e célból épített gáz-infrastruktúra kereskedelmi üzemét.

Ha csúszás lenne – VG korábbi értesülése szerint –, a magyar fél kevésbé kedvező áron kapná a gázt, ráadásul minél nagyobb a késlekedés, annál többért.

Márpedig az ár igen érzékeny pontja a vevőnek, amelynek gondoskodnia kell arról, hogy az egyetemes szolgáltatásban több éve befagyasztott, majd csökkentett és azóta is alacsony szinten tartott gáz ára továbbra is megmaradjon. Ez most különösen nehéz számára az elszabadult európai földgázárak mellett, fent hivatkozott bejelentésében azonban Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar–orosz megállapodás olyan áron történik, ami kedvez a rezsicsökkentett árszint fenntartásának.