Folytatódott augusztusban is az ipari termelői árak emelkedése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az egy évvel korábbihoz viszonyítva 14,4, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal növekedtek. 

Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 18,5, az exportértékesítési árak 12,4 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,1 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítés árai nem változtak, így az ipari termelői árak összességében 0,4 százalékkal nőttek.

2021. augusztusban a 2020. augusztusihoz képest:
• A belföldi értékesítés árai átlagosan 18,5 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 15,1, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 26,3 százalékos volt a drágulás.
• Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 24,8, a beruházási javakat gyártókban 6,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,2 százalékkal növekedtek az árak.
• Az ipari exportértékesítési árak 12,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóiparban 8,0, az energiaiparban – a világpiaci árak növekedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 140,9 százalékos volt a drágulás.

2021. január–augusztusban a 2020. január–augusztusihoz képest:
• A belföldi értékesítés árai 11,9, az exportértékesítés árai 10,2, az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal nőttek.