A kisméretű mezőgazdasági termelők október 4-től 18-ig pályázhatnak a kisüzemek fejlesztési támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Patrick Pleul/dpa / dpa Picture-Alliance/AFP

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Programon keresztül még tavaly októberében hirdette meg a kistermelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő új beruházási pályázati csomagját, ennek része a a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt felhívás is. Az eddigiekben 18,5 milliárd forintnyi forrást sikerült mindennek keretében 3400 pályázó között szétosztani.

A támogatást meghatározott üzemméretű, őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek vehetik igénybe, ám a pályázás feltétele az is, hogy az életvitelszerű tartózkodási hely, illetve székhely már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban is vidéki térségben legyen.

A támogatás 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű, mely két részletben kerül kifizetésre. Először az elnyert összeg 75 százalékát már a támogatói okirat kiállítása után rövid időn belül megkaphatják a nyertesek, míg a maradék 25 százalékot a vállalt célok végrehajtása után kaphatják meg a szerencsések, ha benyújtják a záró kifizetési kérelmet.

A pénzt gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra  vagy  éppen meglévő üzemük fejlesztésére fordíthatják a nyertesek. A pályázat legközelebb jövő februárban nyílik meg.