A hitelmoratóriumban maradásról október 1. és 31. között kell nyilatkozni, annak hiányában a bankok november 1-én mindenkit automatikusan kiléptetnek. A cégek jelentős része azonban ha akarna sem maradhatna a moratóriumban – derül ki a Sberbank közleményéből.

Fotó: ALEXANDER KLEIN / AFP

A most hozott döntés azonban kötelező érvényű az adósokra – figyelmeztet Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője, aki elmondta, ha kilépünk a moratóriumból, oda már nem térhetünk vissza, onnan a jövőben már csak kiugrani lehet. Aki a moratóriumot választja, jövő júliusig bent marad a konstrukcióban.

A cégek közül azok maradhatnak a moratóriumban, akiknek a bevétele 2020 márciusa óta legalább 25 százalékkal csökkent, továbbá kizáró tényező az is, ha igénybe vettek valamilyen gazdaságélénkítő támogatást az elmúlt időszakban, tehát például igényeltek Széchenyi Kártya Plusz vagy GO  terméket.

A szabályozás lehetővé teszi egy alkalommal a díjmentes előtörlesztést, ezzel érdemes élniük is azoknak, akiknek ezt pénzügyi helyzete megengedi. Magasabb törlesztőrészlet vállalásával a futamidőt lehet csökkenteni.

Bár a mértéke hitelösszegtől, tőketartozástól és kamattól függően hitelenként változik, de minden érintettnek meg kell térítenie a moratóriumban töltött időszak miatt hosszabb, drágább kölcsönt. Különösen igaz ez a nem fix kamatozású hitelekre. A tartozás összegét és futamidejét tartalmazó tájékoztatót mindenki megkapja a bankjától a következő hónapokban – tette hozzá Korsósné Maku Márta.