Befejezi a munkáját a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs

– jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a törzs záróülése után. Az utolsó ülésen döntöttek arról, hogy áttekintik az örökbefogadások rendszerét, valamint félmilliárd forint többletforrás jut az Aktív Magyarország programjaira.

Fotó: Nyikos Péter / MTI

Novák Katalin hozzátette: az operatív törzset azzal céllal hozták létre, hogy meggyorsítsa azokat a döntéseket, amelyek a koronavírus-járvány harmadik hulláma után az élet újraindulását segítik.

A határozatokat sorolva elmondta, az operatív törzs a munkát június 15-én kezdte el, 112 napig működött, 13 alkalommal üléseztek, 80-nál több javaslatot tárgyaltak meg, 
30 döntést jelentettek be. 

A bejelentett a programokhoz kapcsolódó pluszforrások összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Többek között támogatták az Erzsébet-táborok működését, többletforrást ítéltek meg a falunapok szervezéséhez, az Egészséges Budapest program keretében támogatták a gyermekpszichiátriákat, döntöttek az 1-es típusú diabéteszes eszközök támogatásáról, valamint pluszforrás állt rendelkezésre a családi és munkahelyi bölcsődék létrehozásához.

Volt emellett számos határozat, amelyek a járványügyi korlátozások enyhítésére tettek javaslatokat, mint például a közétkeztetési szabályok módosítása, hogy az ételallergiások is hozzáférhessenek a számukra megfelelő ételekhez, és ilyen volt a nyelvvizsga-amnesztia vagy az átsorolási moratórium a felsőoktatásban.

A mai ülésen döntöttek arról is, hogy áttekintik az örökbefogadás rendszerét. Novák Katalin kiemelte, van még tennivaló ezen a téren. Cél, hogy az örökbe fogadható gyerekek minél hamarabb családba kerüljenek, és a társadalomban minél nagyobb legyen az örökbefogadás elfogadása.

Országosan 56 fővel növelik az örökbefogadással foglalkozó szakemberek számát, erre pedig 300 millió forint többletforrást biztosítanak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy félmilliárd forint pluszforrás jut az Aktív Magyarország programjaira – jelentette be Révész Máriusz kormánybiztos. Ezek keretében ingyenes egynapos osztálykirándulásokat biztosítanak, a programokat civil szervezetekkel együttműködve szervezik meg. Révész Máriusz kiemelte, legalább 50 ezer gyereket visznek majd el olyan osztálykirándulásra, amely ingyenes, egy feltétel van, hogy mozogjanak a gyerekek.

A vándortáborokban tavaly 15 ezer gyerek vett részt, jövőre szeretnék elérni, hogy 20-25 ezer gyermek számára biztosítsák a kikapcsolódást.

Révész Máriusz kiemelte, vízitúra-fesztiválokat is szerveznek majd, országszerte nyolc helyen, valamint elindítják a műjégpályaprogramot is, abban bíznak hogy országosan 
10-20 műjégpálya felépítéséhez tudnak hozzájárulni.

A turizmusban 2022-ig eltörlik, hogy a 14 év alatti szállóvendégek esetében nem szükséges a személyi igazolvány megléte.