BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten költhetnek a legtöbbet a magyarok

Magyarország a vásárlóerőt tekintve az idén is a 30. helyen áll az országos összehasonlításban.

Hazánkban az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7643 euró, ami az európai átlag 51 százalékának felel meg. Ezzel az idén is a 30. helyen állunk az országos összehasonlításban – olvasható GfK Vásárlóerő 2021 tanulmányában. 

2021-ben az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 15 055 euró. A 42 vizsgált ország között azonban jelentős különbségek vannak a rendelkezésre álló nettó jövedelem tekintetében: Liechtenstein, Svájc és Luxemburg messze az élen jár, míg Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb a vásárlóerő. A liechtensteini lakosoknak például több mint 34-szer annyi pénz áll rendelkezésükre költésre és megtakarításra, mint az ukránoknak.

Fotó: Shutterstock

Az európaiak 2021-ben összesen mintegy 10 200 milliárd eurót költhetnek majd élelmiszerre, lakhatásra, szolgáltatásokra, energiaköltségekre, magánnyugdíjra, biztosításra, nyaralásra, mobilitásra vagy más kiadásokra. Ez

egy főre vetítve átlagosan 15 055 euró vásárlóerőnek felel meg. 

Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó vásárlóerő 2021-ben nominálisan 1,9 százalékos mérsékelt növekedést fog elérni. 

Az azonban, hogy a fogyasztók végül mennyit tudnak elkölteni és megtakarítani, országonként nagyon eltérő.

Magyarországon a vásárlóerő a főváros környékén és az osztrák határ mentén a legmagasabb. 

Az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7643 euró, ami az európai átlag vásárlóerő 51 százalékának felel meg. Ezzel Magyarország idén is a 30. helyen áll az országos összehasonlításban. 

A 19 magyarországi megyét és Budapestet vizsgálva kiderül, hogy a legmagasabb vásárlóerővel rendelkező térségek ismét meg tudták védeni helyüket a rangsorban. A főváros továbbra is egyértelmű fölénnyel az első helyen áll: az itt élőknek egy főre vetítve 9722 euró áll rendelkezésükre. Ez azt jelenti, hogy a budapesti lakosok költési potenciálja valamivel több mint 27 százalékkal meghaladja az országos átlagot, de közel 35 százalékkal elmarad az európai átlagtól.

Az előző évhez képest nem változott az átlagon felüli vásárlóerővel rendelkező megyék száma sem: a 19 megyéből mindössze ötben áll az emberek rendelkezésére több pénz, mint az országos átlag. Földrajzilag mindannyian a fővárosban és annak környékén, valamint az osztrák határ felé helyezkednek el. 

Másrészt 15 megyében – az összes magyarországi megye háromnegyedében – az átlag alatti a vásárlóerő. 

Az utolsó helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 5944 euró. Ez alig 78 százaléka az országos, és kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak. 

Hazánkban a vásárlóerő az előző évhez képest (6871 euró) 11 százalékos növekedést mutat, ami jelentős visszapattanást jelent a tavalyi vásárlóerő-csökkenéshez képest

– nyilatkozta Kui János, a GfK geomarketing magyarországi szakértője.

Az első tíz leggazdagabb település listáját az idén is Üröm vezeti, és történt néhány változás a rangsorban:

Paks immár a második helyezett, Nagykovácsi javított egy helyezést, mindezt Budaörs rovására, amely

így az idén a negyedik. Dunakeszi szépített egy pozíciót, illetve Győrújbarát visszatért az első tízbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.